Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάλογο με μέτρα μέχρι τη Δευτέρα ζητούν οι δανειστές (Videos)

Newsbomb

Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις με και έπειτα από μια δραματική συνεδρίαση του Eurogroup, υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι δύο πλευρές επιχειρούν μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

«Μιλάμε για σχέσεις εμπιστοσύνης και έγινε απόψε ένα πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Είμαι ευτυχής γιατί η δουλειά που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες έφερε καρπούς», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Γ.Ντάισελμπλουμ, τα κύρια σημεία τις συμφωνίας προβλέπουν παράταση της δανειακής σύμβασης 4 και όχι 6 μηνών, όπως ζητούσε η Αθήνα, παράταση των ομολόγων του ESM και οι συγκεκριμένοι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για όλη τη διάρκεια της παράτασης. Παράλληλα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επιπλέον η ελληνική πλευρά συμφώνησε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να απέχει από μονομερείς ενέργειες.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα λάβουν υπόψιν για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τις φετινές συνθήκες», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Παράλληλα εξήγησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων «που θα βασίζονται στη συμφωνία αλλά θα χρησιμοποιούν την ευελιξία που παρέχει το πρόγραμμα.

Μοσκοβισί: Τέλος στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα

«Εργαστήκαμε εντατικά για να φθάσουμε σε συμφωνία, ώστε να μπει τέρμα σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλους του αποψινού (20/02/2015) Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωζώνης, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η σημερινή απόφαση είναι εξορθολογισμένη και είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων. Πρόκειται για μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίζει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος», πρόσθεσε.

«Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει πως η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει ακλόνητη. Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα την Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη. Οι ελληνικές προτάσεις είναι μία καλή βάση για να φτάσουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουμε αποφασίσει για την παράταση του προγράμματος», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Λαγκάρντ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά δόση

Κουραστική αλλά παράλληλα εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Η ίδια σημείωσε πως υπάρχει μια σειρά από στάδια και προθεσμίες στα οποία μπορεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα αξιολογήσουν η ΕΚΤ, η ΕΕ και το ΔΝΤ, αν είναι αρκετά επαρκείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, ενώ η τελική προθεσμία είναι στα τέλη του τετραμήνου.

Η κ. Λαγκάρτν επεσήμανε ότι προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα στάδια. «Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας», πρόσθεσε

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων.