ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέκα σημεία περιλαμβάνει το «πρόγραμμα – γέφυρα» του Βαρουφάκη

Δέκα σημεία περιλαμβάνει  το «πρόγραμμα – γέφυρα» του Βαρουφάκη

Με μια πρόταση 10 σημείων, που θα διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση (γέφυρα) από το απεχθές Μνημόνιο των περασμένων ετών σε μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, θα μεταβεί η ελληνική πλευρά στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης (11/2), με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP

Του Διαμαντή Α. Σεϊτανίδη

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, σκοπός της κυβέρνησης είναι να «οριστεί το γήπεδο» με την πρόταση των 10 σημείων την Τετάρτη και η συμφωνία να επιτευχθεί τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup. Η ελληνική πρόταση που πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να ανασάνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

Κόκκινες γραμμές της Ελλάδας είναι:

1- H αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2- Tο πρωτογενές πλεόνασμα να μην ξεπερνά το 1,5% για το 2015.
3- Το χρέος είναι μη βιώσιμο κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.
4- Tο 70% των μέτρων που ισχύουν σήμερα είναι δυνατό να συνεχίσει να εφαρμόζεται και το υπόλοιπο 30% να καταργηθεί ή να ανασταλεί. Αντ’ αυτού προτείνονται 10 σημεία, το περιεχόμενο των οποίων κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το υπουργείο Οικονομικών.

Η ελληνική πρόταση για μια «συμφωνία- γέφυρα» μπορεί κάπου να συναντήσει το αίτημα των δανειστών μας για «τεχνική παράταση» του προγράμματος.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει «ζωντανή» εάν λάβει ένα μεγάλο μέρος από τη δόση των 7,2 δισ., εάν λάβει επίσης το 1,9 δισ. από την ΕΚΤ (πρόκειται για κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που η ΕΚΤ συμφωνεί ότι δεν έπρεπε να εισπράξει) κι αν αυξηθεί κατά 8 δισ. η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Κομβικό σημείο θεωρούν οι κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών την ενεργό συμμετοχή του Άνχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στην εκπόνηση της ελληνικής πρότασης.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, και την ιταλική κυβέρνηση και το οποίο ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η σχετική αναφορά έγινε για το 2011 με ένα μέλος της τότε ιταλικής κυβέρνησης και όχι της σημερινής…

Σχετικές ειδήσεις