ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη για τη ρευστότητα - Αγωνία για το Eurogroup

Μάχη για τη ρευστότητα - Αγωνία για το Eurogroup

Υπό την πίεση των απαιτήσεων για άμεσες και απτές μεταρρυθμίσεις και της πιστωτικής ασφυξίας λόγω της αυστηρής επιφυλακτικότητας της ΕΚΤ, οδεύει η κυβέρνηση προς το Eurogroup της Δευτέρας (09/03/2015).

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στα δάνεια των πιστωτών της, και στο μεταξύ πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ εκτιμάται ότι αυτόν το μήνα ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ λόγω της χαλάρωσης στην συλλογή φόρων.

Στο πλαίσιο αυτό η αγωνία κορυφώνεται για το Eurogroup της Δευτέρας αφού η θετική υποδοχή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μέρος της δόσης των πιστωτών αλλά και να ανάψει πράσινο φως για θετικές αποφάσεις από την ΕΚΤ.

Ο πιεστικός τρόπος με τον οποίο ο επικεφαλής της ΕΚΤ συμβούλεψε την τήρηση του προγράμματος και την γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποδεικνύει ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας αποτελεί ένα σημαντικό καταλύτη, καρότο αλλά και μαστίγιο για την εφαρμογή του προγράμματος. Με τη χθεσινή της επιφυλακτικότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να αυξήσει την οριακά - κατά μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ - τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων εκ μέρους της Ελλάδας, πιέζει όσο μπορεί την ελληνική πλευρά για να προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το ποσό έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που λειτουργεί με κανόνες. Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση (σ.σ. να επανέρθει δηλαδή το waiver και να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα) υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι να είναι στη θέση τους και να υπάρξει γρήγορα μια διαδικασία που θα δείχνει ότι προχωρά η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στη συνάντηση που έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη θα μάθει περισσότερα για το σκεπτικό και κυρίως για τις προθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη, μετά τη Δευτέρα, εάν το Eurogroup πάει καλά, αν αυτό θα θεωρηθεί απόδειξη ότι προχωρά η ολοκλήρωση του προγράμματος.

Εξάλλου, κομβικό θεωρείται το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας για το σχέδιο μερικής καταβολής δόσεων-μερικής υλοποίησης δεσμεύσεων από πλευράς των δανειστών.

Ο κος Δραγασάκης εμφανίστηκε πάντως εχθές αισιόδοξος για το Eurogroup της Δευτέρας και άφησε να εννοηθεί ότι εκτιμά πως η ΕΚΤ θα κινηθεί μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών.

Στο ίδιο πλαίσιο από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης σε ομιλία του ανέφερε ότι «υπάρχει όμως εναλλακτική» για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο. Ωστόσο πρόσθεσε ευελπιστεί για πρόσβαση σε ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και ότι από την Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδα επιδεινώνονται και μπορεί να δούμε επιστροφή ακόμη και σε πρωτογενές έλλειμμα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη σημερινή Handelsblatt. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ενώ η Ελλάδα αναμενόταν να καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα εξαιρουμένης της πληρωμής των τόκων το τρέχον έτος, πλέον «αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμίζεται».

«Υπάρχει όμως εναλλακτική»

«Υπάρχει όμως εναλλακτική» είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είπε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Σχετικές ειδήσεις