ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...

Μαθήματα πολιτικής και εξωτερικής στρατηγικής παραδίδει σε όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, η μόλις 15 ημερών κυβέρνηση Τσίπρα, με κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα που θα ζήλευε και ο Κίσινγκερ.

Αύριο (11/2/2015), την ώρα που στις Βρυξέλλες η συμμορία Μέρκελ-Σόιμπλε θα προσπαθεί να στήσει στον τοίχο την Ελλάδα, δύο Έλληνες υπουργοί θα βρίσκονται σε Μόσχα και Πεκίνο, για σοβαρές συζητήσεις συνεργασίας της χώρας μας με τις δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία και Κίνα.

Τυχαίο; Κάθε άλλο. Δύο ταξίδια με πολλαπλά μηνύματα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Με λίγα λόγια, τους λέμε το γνωστό, σοφό, λαϊκό γνωμικό: «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια». Και τους πατάμε και τους δύο στον κάλο, που τους πονάει ιδιαίτερα.

Γιατί οι Αμερικανοί δεν θέλουν τη Ρωσία να βάλει πόδι στη νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο μέσω Ελλάδας, αλλάζοντας τον γεωπολιτικό χάρτη στην πιο κρίσιμη, αυτή την εποχή, γωνιά του πλανήτη, λόγω Συρίας, Αιγύπτου, τζιχαντιστών και λοιπά.

Και γιατί οι βορειοευρωπαίοι, του γερμανικού μπλοκ, δεν θέλουν την Κίνα να εφορμά στην Ευρώπη μέσω ελληνικών πυλών (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι) κατακλύζοντας τις αγορές με τα φθηνά προϊόντα τους.

Αύριο λοιπόν, στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και στο Πεκίνο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα πουν ορθά κοφτά σε Ρώσους και Κινέζους: «η Ελλάδα δεν σας ζητάει λεφτά, αλλά σας προτείνει συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα (ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο) για να κερδίσουμε όλοι».

Γι' αυτό και ο Ομπάμα, βλέποντας αυτό το άνοιγμα της Ελλάδας προς Ρωσία και Κίνα, εδώ και δύο-τρεις μέρες έχει λυσσάξει να πείσει τη Μέρκελ, να γίνει πιο ελαστική απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντάς της: «ρήξη με την Ελλάδα σήμερα σημαίνει Ρώσοι και Κινέζοι μέσα στα πόδια μας. Και ο πρώτος που θα πληρώσει τη ζημιά αυτή είναι τα γερμανικά προϊόντα και στη συνέχεια το τραπεζικό μας σύστημα».

Αύριο λοιπόν, στο κρίσιμο Eurogroup, τα όπλα της Ελλάδας δεν θα είναι μόνο η πλήρης αποτυχία των μνημονίων, δεν θα είναι μόνο η κοστολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση της χώρας για ένα «New Deal»με τους δανειστές μας, αλλά και η Ρωσία με την Κίνα που μπορούν και θέλουν να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις