ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ικανοποίηση και ο εκνευρισμός Τσιόδρα

Σωτήρης Τσιόδρας
Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας
InTime / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, έδωσαν 15 Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου.

Την εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, συντόνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος έκανε τις ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους Καθηγητές και συντόνισε τις ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με την covid-19. Εκτός αυτού, όμως, αναμενόμενο ήταν να αναφερθεί και η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ, σε δύο μάλιστα σημεία της συζήτησης. Την πρώτη φορά εμμέσως, ο κ. Τσιόδρας ήταν φανερά ικανοποιημένος, τη δεύτερη όμως δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του.

Κατά την τοποθέτησή της, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα ποσοστά επιβίωσης στις ΜΕΘ ήταν καλά για τους ασθενείς με covid-19 οι οποίοι διασωληνώνονταν. Όμως, άρχισαν να χάνονται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, όσο αυξανόταν η πίεση στο σύστημα υγείας. «Πολύ σημαντική αυτή η επισήμανση της κυρίας Κοτανίδου» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας στη συνέχεια, αποσπώντας μια έμμεση δικαίωση της μελέτης, καθώς η πρώτη αντίδραση των συναδέλφων του, πανεπιστημιακών, ήταν ότι δεν κομίζει κάτι καινούριο ή κάτι που δεν ξέρουμε.

Προς το τέλος της εκδήλωσης, όμως, η μελέτη έγινε αιτία εκνευρισμού, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου. «Σε ποιον άνθρωπο συγκεκριμένα δόθηκε η μελέτη», ήταν η ερώτηση με τον Σωτήρη Τσιόδρα εμφανώς ενοχλημένο να απαντά «Σας παρακαλώ πολύ, εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ». Η δημοσιογράφος επέμεινε, και ζήτησε να μάθει το πως αισθάνεται ο καθηγητής για όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα, για να πάρει την απάντηση πως «η ερώτηση δεν είναι επιστημονική. Η απάντησή μου δόθηκε την περασμένη Πέμπτη με δήλωση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Marvel: Ο σκηνοθέτης του «Shang-Chi» καλεί τον Τζάκι Τσαν για το σίκουελ της ταινίας

«Don't Look Up» και «Emily in Paris 2» δεν χάνονται με τίποτα αυτή την εβδομάδα στο Netflix

Αύριο η μεγαλύτερη «Νύχτα Πολιτισμού»: Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων