Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Άσκηση Έρευνας & Διάσωσης «Cypusa-01/15» (pics)

Άσκηση Έρευνας & Διάσωσης «Cypusa-01/15» (pics)

Ξεκίνησε την Κυριακή (26/4/2015) η διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «CYPUSA-01/15».

Η άσκηση γίνεται σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της ΚΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη 6η Μοίρα Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού, όπως διαβάζουμε στο veteranos.gr.

Συγκεκριμένα, η άσκηση περιλαμβάνει έρευνα – εντοπισμό και διάσωση ναυαγών από τη θάλασσα, αεροδιακομιδή τραυματιών – ασθενών (MEDEVAC Οperations) καθώς και προσνηώσεις – απονηώσεις ελικοπτέρων, τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και των ΗΠΑ, ενώ εντός του 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο παρόμοιας φύσεως ασκήσεις.

Σχετικές ειδήσεις