ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Τίμησαν τον Σόιμπλε, τον αρχιτέκτονα του ευρωπαϊκού χάους

Τίμησαν τον Σόιμπλε, τον αρχιτέκτονα του ευρωπαϊκού χάους

Το καλύτερο «πλυντήριο», το πιο δυνατό καθαρτήριο για τους πολιτικούς και τα αμαρτήματά τους είναι η αποδοχή μιας βράβευσης. Κι αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζει αρκετά καλά η «αλεπού» της γερμανικής οικονομίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο αποκαλούμενος και «αρχιτέκτονας του ευρωπαϊκού χάους», τιμήθηκε χθες, Πέμπτη (12/11/2015) με το βραβείο «Bambi» στην κατηγορία «Millennium», για την προσφορά του στη πολιτική ζωή της Γερμανίας, στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο της Potsdamer Platz.

Ο ίδιος δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, που στάθηκε για ώρα όρθιο προς τιμήν του. Βίντεο για τη ζωή του, δηλώσεις από συναδέλφους του πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ: «Ο Βόλφγκανγκ είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται μπροστά. Εκτιμώ το μερικές φορές κοφτό του χιούμορ, αλλά και την ακρίβεια με την οποία υλοποιεί όσα του είναι σημαντικά».

Η αμείλικτη αλήθεια για τον «σκιώδη καγκελάριο του πόνου»

Όμως, πίσω από τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές υπέρ του ισχυρού άνδρα της Γερμανίας κρύβεται μια αμείλικτη αλήθεια, κάτι που είχε γράψει το γερμανικό «Der Spiegel» στις 24 Ιουλίου 2015, μόλις 12 ημέρες μετά τον ταπεινωτικό συμβιβασμό που κλήθηκε η Ελλάδα να κάνει με τους δανειστές και οδήγησε στο «Μνημόνιο 3».

Ο αρθρογράφος του περιοδικού Γιάκομπ Όγκσταϊν, είχε γράψει τότε ένα κείμενο με τίτλο: «Σόιμπλε, ο σκιώδης καγκελάριος του πόνου».

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ταυτόχρονα ο πιο αγαπητός πολιτικός της Γερμανίας, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ο πιο μισητός, στο εξωτερικό, ρίχνοντας από την πρώτη θέση την καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αρθρογράφος.

«Ο Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για την πρόοδο της Ευρώπης, όμως πρόκειται για μια άλλη Ευρώπη, μια γερμανική», ανέφερε ο ίδιος.

Σε ρόλο Ιανού

Πολλοί είναι εκείνοι που παρομοιάζουν τον Σόιμπλε με τον Ιανό, τον διπρόσωπο θεό της ρωμαϊκής και δη της ετρουσκικής μυθολογίας.

Κι όχι άδικα. Ειδικά, όταν στη χώρα του βραβεύεται ως «ανθρωπιστής και φιλοευρωπαίος», ως ο άνθρωπος που βοήθησε στην επανένωση της Γερμανίας το 1990, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρηματολογεί υπέρ ενός μοντέλου που κάνει λόγο για «Ευρώπη δύο ταχυτήτων», στοχοποιώντας ανοικτά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο «σκιώδης καγκελάριος» έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής κι ανοίγοντας την «Κερκόπορτα» σε τεχνοκρατικούς και κερδοσκοπικούς κύκλους να βυσσοδομούν σε βάρος της οικονομίας.

Είναι ο ηθικός αυτουργός του οικονομικού πολέμου που υφίσταται η Ελλάδα, ο άνθρωπος που θέλει να ρίξει στον Καιάδα ό,τι δεν ευθυγραμμίζεται με τα δόγματα «Alles in Ordnung» («Όλα σε τάξη») και «Deutschland über alles» («Η Γερμανία πάνω απ’ όλα»).

Μέσα στην παντοδυναμία του, έδειξε ευγνωμοσύνη και... μεγαλοψυχία, αποδεχόμενος μια βράβευση-λευκαντικό. Κι όσες λέξεις κι αν τον χαρακτηρίζουν στα γερμανικά ή και σε άλλες γλώσσες, μία και μόνον λέξη δεν θα μάθει ποτέ στη ζωή του, επειδή ακριβώς είναι ελληνική και σίγουρα, εάν καταλάβαινε τη σημασία της, θα πάθαινε αλλεργία: το φιλότιμο...

Σχετικές ειδήσεις