ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To SSC Tuatara είναι πλέον το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο;

To SSC Tuatara είναι πλέον το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο;

Το αμερικάνικο hyper car λέγεται πως ξεπέρασε το Koenigsegg Agera RS. Αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις.

Του Γιάννη Σκουφή

457,2 χλμ./ ώρα. Αυτή είναι το επίσημο ρεκόρ ταχύτητας για μοντέλα παραγωγής και το πέτυχε πριν από περίπου τρία χρόνια, στις 4 Νοεμβρίου του 2017 το Agera RS, της Koenigsegg. Μάλιστα προς τη μια κατεύθυνση -για να μετρήσει επίσημα το ρεκόρ το αυτοκίνητο πρέπει να κινηθεί και στις δύο κατευθύνσεις της διαδρομής- το hyper car των 1.176 ίππων έφτασε και τα 457,9 χλμ./ ώρα.

Προκειμένου να πετύχουν το ρεκόρ οι Σουηδοί μετακόμισαν στην Νεβάδα των ΗΠΑ, ενώ οι φήμες λένε πως στην ίδια τοποθεσία και πριν από λίγες μέρες το ρεκόρ άλλαξε χέρια. Και πήγε στο Tuatara της αμερικάνικης SSC (Shelby Supecars). Πόσο πιο ψηλά ανέβηκε, αν βέβαια ισχύουν οι φήμες, θα το μάθουμε όταν ανακοινωθεί επίσημα το ρεκόρ από την αρμόδια επιτροπή του βιβλίου Guinness.

Πάντως σύμφωνα με την SSC το Τuatara έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει το νέο αριθμό- στόχο όσων κυνηγούν τα ρεκόρ, που είναι τα 300 μίλια την ώρα, που αντιστοιχούν σε 482,8 χλμ./ ώρα. Κι αυτό γιατί ο V8 του των 5.900 κυβικών με τα δύο turbo αποδίδει μέχρι και 1.774 ίππους όταν το καύσιμό του είναι η αιθανόλη, ενώ είναι και ιδιαίτερα αεροδυναμικό (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,28) για υπερ- αυτοκίνητο.

Το όριο πάντως των 280 μιλίων την ώρα το έχει ξεπεράσει ανεπίσημα -η προσπάθεια έγινε μόνο προς τη μια κατεύθυνση- η Bugatti Chiron, ακριβέστερα ένα πρωτότυπό της πολύ κοντά στο μοντέλο παραγωγής, που με οδηγό τον πολύπειρο Andy Wallace έφτασε τα 304,773 μίλια την ώρα -δηλαδή τα 490,5 χλμ./ ώρα.

Πάντως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του SSC Tuatara ο νέος στόχος θα είναι τα 500 χλμ./ ώρα και το ρεκόρ θα το διεκδικήσουν αρκετοί. Μεταξύ αυτών και η Koenigsegg με το Jesko.