ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Μπήκαν στο τρίτο δωμάτιο του αρχαίου τάφου

Αμφίπολη: Μπήκαν στο τρίτο δωμάτιο του αρχαίου τάφου

Οι ανασκαφές στα άδυτα του μνημειώδους τύμβου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης προχωρούν καθημερινά με γοργούς ρυθμούς, αλλά και μεγάλη προσοχή.

Λίγο πριν τις 14:00, δύο μέλη του ειδικού συνεργείου, που συμμετέχει στις ανασκαφές της Αμφίπολης, εισήλθαν στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά και έκαναν μία πρώτη εκτίμηση της στατικότητας του χώρου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες υποστήλωσης για να μπορέσουν να εισέλθουν οι αρχαιολόγοι και να εργαστούν.

Το χώμα μέσα στον τρίτο θάλαμο φτάνει τα 5 μέτρα ύψος.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες αφαίρεσης του αμμώδους χώματος από τον δεύτερο θάλαμο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει βρεθεί θραύσμα από το πρόσωπο της ανατολικής καρυάτιδας.

Έκπληκτη η κα Περιστέρη- Ποιο το παράπονό της

Οι αρχαιολόγοι, λοιπόν, βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το τρίτο δωμάτιο, με το επόμενο βήμα να είναι η εκκαθάριση του χώρου από τα χώματα, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτό.

Όπως αναφέρει το thousandnews.gr, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην αρχαιολόγο, υποστηρίζουν πως η κ. Περιστέρη είναι δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι δεν έχει δεχθεί ούτε ένα τηλεφώνημα από κάποιον από τους συναδέλφους της στον Σύλλογο.

Λίνα Μενδώνη: Η δύναμη της χώρας μας είναι το πολιτιστικό της απόθεμα

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, το οποίο επισκέφθηκε, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως “θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά των αρχαιολόγων, για τη δουλειά της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του υπουργείου πολιτισμού"¨.

«Η Ελλάδα έχει μια τεράστια δύναμη και αυτή η δύναμη είναι το πολιτιστικό της απόθεμα», τονίζει η κυρία Μενδώνει και συνεχίζει: «Είναι αυτή η αιτία, που χάρη σε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να έχει μόνο θετική προβολή σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

"Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.

Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου."

Στο gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις νέες εικόνες που έφερε στο φως της δημοσιότητας το υπουργείο Πολιτισμού

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Εν αναμονή νέων σημαντικών ευρημάτων (pics)

Αμφίπολη: Οι Άγγλοι και η φωτογραφία που κάνει θραύση στα social media!

Φάκλαρης για Αμφίπολη: Περιμένουμε κάποια σημαντικά ευρήματα ακόμη

Αμφιλοχία: Θρίλερ μετά από περίεργο ατύχημα-Σε επιφυλακή η Αντιτρομοκρατική

ΒΓΑΖΕΙ ΦΩΤΙΕΣ: Αυτό είναι το «κομμένο» βίντεο της συντρόφου του Γκέτσε!

Σύρος: Ένας διαφορετικός αγιασμός – Ο λυκειάρχης αφιέρωσε και τα παιδιά…

Πάφος: Πήγε μεθυσμένος στο αεροδρόμιο και άρχισε να φωνάζει

Πολεμική Αεροπορία: Σήμερα βγαίνουν στους αιθέρες τα «φαντάσματα» (pics-vid)

Αργυρούπολη: Δε φαντάζεστε τι είδε στο σαλόνι του όταν ξύπνησε (pic)

Ρόδος: Εφιάλτης για νεαρό μπασκετμπολίστα–Τον χτύπησαν με σιδηρογροθιά

Τρίκαλα: Απειλούνται ζωές μαθητών εξαιτίας του… σχολείου (pics)

Χαλκίδα: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 27χρονο που έπεσε από τη γέφυρα

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Πυροβόλησαν σκύλο στο πρόσωπο στα Τρίκαλα (pics)!

Ρoή Ειδήσεων