ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Μάξιμος Σαράφης»: Επιχειρηματίας περιγράφει πως του απέσπασαν 110 χιλιάδες ευρώ

«Μάξιμος Σαράφης»: Επιχειρηματίας περιγράφει πως του απέσπασαν 110 χιλιάδες ευρώ

 «Με εξαπάτησε με πάρα πολλούς τρόπους» καταγγέλει ένα από τα θύματα του «Μάξιμου Σαράφη».

Νέες αποκαλύψεις για την παράνομη δράση του προστατευόμενου μάρτυρα της Νοβάρτις «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος φέρεται να «συντόνιζε» την εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε επιχειρηματίες.

Ένα από τα πολλά θύματα του κατηγορούμενου μίλησε στην ΕΡΤ για τον τρόπου με τον οποίο κατάφερε ο «Σαράφης» να τον ξεγελάσει και συνολικά να του αποσπάσει 110 χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για έναν 61χρονο επιχειρηματία ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον φερόμενο ως δράστη ο οποίος ήθελε να τον πείσει να εκμεταλλευτεί δήθεν μια ευκαιρία πρόσβασης σε δανεισμό.

«Έπεσα θύμα του κατηγορουμένου με αποτέλεσμα να μου πάρει 110.000 ευρώ τα οποία δανείστηκα και από φίλους πιστεύοντας τα πολύ καλά μεθοδευμένα κόλπα του. Παράλληλα με εξαπάτησε με πάρα πολλούς τρόπους, πείθοντας με ότι όλα αυτά που έλεγε ήταν αληθινά», δηλώνει ο 61χρονος.

«Κατάφερε να το κάνει με τρόπο ώστε κάθε φορά να προκύπτει μια νέα ανάγκη που απαιτούνταν μια χρηματοδότηση ύψους 20-30 χιλιάδων ευρώ για να ξεμπλοκάρει, για να προχωρήσει ο φάκελος», σημειώνει ο δικηγόρος του 61χρονου Θεόδωρος Καραγιάννης.

Το πρώτο ραντεβού, στο διαμέρισμα της Αγίας Παρασκευής, φέρεται να έγινε στις 21 Μαρτίου 2021. Φίλος του 61χρονου που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για σχετική χρηματοδότηση, φέρεται να έδωσε εκείνη την ημέρα 14.000 ευρώ σε μετρητά, για τα έξοδα φακέλου 2 δανείων, του δικού του και του 61χρονου.

Ακολούθησε συνάντηση στις 29 Μαρτίου 2021, παρουσία του «Σαράφη» και του 61χρονου, καθώς και την 1η Απριλίου 2021 όπου ο φίλος του φέρεται να έδωσε και πάλι χρήματα και συγκεκριμένα 18.561 ευρώ για την ασφάλεια του δανείου.

Μάξιμος Σαράφης: Τα ραντεβού στην Αγία Παρασκευή, οι «μπίζνες» και ο διάλογος-«φωτιά»

Οι επισυνδέσεις που έγιναν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο, ούτως ώστε να ξεδιπλωθεί η δράση του κυκλώματος που φέρεται να εξαπατούσε επιχειρηματίες, με πρωταγωνιστή τον προστατευόμενο μάρτυρα της Νοβάρτις Μάξιμο Σαράφη.

Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν έφτασαν στα «αυτιά» των αστυνομικών πληροφορίες ότι κάποιος «έμπειρος» στα χρηματοοικονομικά κάνει απάτες με θύματα ιδιοκτήτες εταιρειών που χρειάζονται δάνειο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψαν αρχικά κάποιες ενδείξεις για απάτες. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν συνομιλία που αφορούσε στη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ ενός 61χρονου (που είχε κατονομαστεί αρχικά ως εμπλεκόμενος) από την εταιρεία φάντασμα «ZAHRAT» στο Άμπου Ντάμπι.

Από την πορεία της έρευνας προέκυψε ότι ο ενδιαφερόμενος ήταν υποψήφιο θύμα του κυκλώματος και όχι εμπλεκόμενος στις απάτες. Η συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε στις 29 Μαρτίου 2021 στο σπίτι ενός από τους φερόμενους συνεργούς του «Σαράφη» στην Αγία Παρασκευή.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να έπεισε τον 61χρονο, για τη δυνατοτητα δανειοδοτησης του μέσω της ανύπαρκτης χρηματομεσιτικής εταιρείας «ZAHRAT».

Μόλις λίγες ημέρες πριν, στις 21 Μαρτίου του ίδιου έτους, και πάλι στο σπίτι της Αγίας Παρασκευής, ο «Σαράφης», μαζί με ακόμα έναν κατηγορούμενο, είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση και με φίλο του 61χρονου, ο οποίος επίσης είχε δείξει ενδιαφέρον για σχετική χρηματοδότηση. Το συγκεκριμένο άτομο φέρεται να έδωσε εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, 14.000 ευρώ σε μετρητά για τα έξοδα φακέλου δύο δανείων (του δικού του και του 61χρονου).

Το άτομο αυτό, την Πρωταπριλιά του 2021, φέρεται να έδωσε επίσης 18.561, 25 ευρώ για την ασφάλεια του δανείου, χρήματα τα οποία μπήκαν σε λογαριασμό εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα στις 20/7/2021, φέρεται να έδωσε 49.789,13 ευρώ ως φόρο δανείου και πάλι σε λογαριασμό εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Απριλίου 2022, γνωστός του 61χρονου, από την Βουλγαρία, πλήρωσε για λογαριασμό του 23.500 ευρώ με τρία διαφορετικά εμβάσματα (9.000€, 5.500€ και 9.000€), έτσι ώστε να εξεταστεί η περίπτωση του 61χρονου κατά προτεραιότητα.

Το ποσό των 1.500 ευρώ που είχε απομείνει έτσι ώστε να συμπληρωθεί το σύνολο των 25.000 ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν για λογαριασμό του 61χρονου, το παρέδωσε στον «Σαράφη» ο φίλος του, που ήταν στην συνάντηση στις 21 Μαρτίου στο σπίτι της Αγίας Παρασκευής.

Προκειμένου να καταβάλει στη συνέχεια τον πρόσθετο φόρο έκδοσης πιστοποιητικού νομιμότητας χρηματοδότησης από τον ελεγκτικό μηχανισμό, ύψους 15.000 ευρώ, ο 61χρονος στις 20/05/2022 δανείστηκε το ποσό αυτό σε μετρητά από έναν 59χρονο.

Τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη 2022, ο 61χρονος και ο στενός του φίλος φέρονται να ενημερώθηκαν από τον «Μάξιμο Σαράφη» , ότι είναι απαραίτητο να ανοίξουν λογαριασμό ειδικού σκοπού στα Η.Α.Ε. καταβάλλοντας 55.200 ευρώ.

Ακολούθησε μήνυση από τα εν λόγω άτομα που έδωσαν τα χρήματα, με τη συνολική ζημία που υπέστησαν από την δράση του «Σαράφη», όπως αναφέρουν πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., να ανέρχεται σε 122.350,38 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Σαράφης αρνείται την εμπλοκή του στις απάτες και τονίζει - μέσω του συνηγόρου του αλλά και μέσω δήλωσής του- ότι είναι αθώος και θύμα πλεκτάνης.

ΟΙ διάλογοι-«φωτιά»

Τον διάλογο που «έκαψε», σύμφωνα τουλάχιστον με το κατηγορητήριο, τον «Μάξιμο Σαράφη», φερόμενο ως πρωταγωνιστή στο κύκλωμα με τις απάτες με θύματα επιχειρηματίες, δημοσιεύει το newsbomb.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τη συνομιλία το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου 2022, όταν ο 51χρονος συνομίλησε με φίλη του, η οποία -χωρίς να γνωρίζει για τις απάτες- προσπαθούσε να τον βοηθήσει να βρει νέους υποψήφιους δανειολήπτες. Η γυναίκα αυτή, φίλη του κατηγορουμένου, εξέφρασε τους προβληματισμούς της στον «Μάξιμο Σαράφη». Συγκεκριμένα τον ρώτησε εάν άτομα που της ανέφερε ο 51χρονος (πιθανότατα υποψήφιο δανειολήπτες) γνώριζαν ότι η υπόθεση της «Ζαχράτ» (όνομα εταιρίας-«φάντασμα») είναι ψέμα:

«Μάξιμος Σαράφης»: Και πιστεύω τώρα και τα λεφτά θα ‘ρθουν. Αν δεν ήταν δύσκολες μέρες θα είχα πάρει πολλά λεφτά.

Γυναίκα: Ναι, ναι και αυτά και κάτω στην Αραβία.

«Μάξιμος Σαράφης»: Και στην Αραβία ναι.

Γυναίκα: Κάτω ρε στο Ντουμπάι, στο Ντουμπάι.

«Μάξιμος Σαράφης»: Ευτυχώς, ακόμα δεν έχουν απαντήσει οι δικηγόροι αλλά αυτό με βολεύει να κλείσω κάνα δυο προκαταβολές…

Γυναίκα: Ναι.

«Μάξιμος Σαράφης»: Για να έχω ρευστότητα, γιατί αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι, τη γαμήσαμε.

Γυναίκα: Όχι δεν το ξέρουν οι άλλοι.

«Μάξιμος Σαράφης»: Δεν το ξέρουν όχι… Θα τους πω…

Γυναίκα: Όχι βέβαια, αφού έχω βάλει τα (ακατάληπτο) ρε …

«Μάξιμος Σαράφης»:: Μπράβο, μπράβο αυτό.

Γυναίκα: Έχω βάλει τα.. (ακατάληπτο), ούτε γάτα ούτε ζημιά.

«Μάξιμος Σαράφης»: Αυτό.

Οι «χρυσές» αμοιβές

Αναφορικά με την αμοιβή του Μάξιμου Σαράφη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προβλεπόταν συνήθως στη σύμβαση συνεργασίας και εντολής που υπογραφόταν μεταξύ αυτού και των θυμάτων του, προ της έναρξης της «αίτησης δανειοδότησης». Ειδικότερα, ο φέρεται να αξίωνε αμοιβή 4-8% επί του ποσού δανειοδότησης, με άμεσα πληρωτέα προκαταβολή που κυμαινόταν έως και 100.000 ευρώ, καταβαλλόμενη σε δύο δόσεις των 50.000 ευρώ. Η μία έπρεπε να λάβει χώρα μετά την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας και εντολής, ενώ η άλλη όφειλε να καταβληθεί μετά την προέγκριση του «δανείου» από την «ZAHRAT». Μάλιστα υφίστατο και όρος πως η ως άνω προκαταβολή θα αφαιρούταν από την συνολική του αμοιβή - γεγονός το οποίο βέβαια ουδέποτε θα λάμβανε χώρα, όπως άλλωστε και η «δανειοδότηση».

Καθώς το ποσό της προκαταβολής αμοιβής ύψους 100.000 ευρώ του Μάξιμου Σαράφη, τύγχανε υπέρογκο και αποθαρρυντικό για μερίδα θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης, ο κατηγορούμενος δε δίσταζε να προσαρμόζεται στις οικονομικές δυνατότητες των τελευταίων, είτε παρέχοντας ευκολίες πληρωμής (μεταχρονολογημένες επιταγές κλπ.), είτε δεχόμενος να μη λάβει καν προκαταβολή, αποβλέποντας προφανώς στα έσοδα από τις επακολουθούσες καταβολές των υποψήφιων «δανειοληπτών», όπως αναλύθηκαν προγενέστερα.

Έχοντας αποπληρώσει όλες τις σχετικές με τα διαδικαστικά της «δανειοδότησης» οικονομικές υποχρεώσεις, τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης ανέμεναν, όπως είναι φυσικό, την καταβολή του συμφωνηθέντος ποσού στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, εντός των προσυμφωνηθέντων χρονικών προθεσμιών.

Στο μεταξύ, ο 51χρονος φέρεται να δικαιολογούσε στα υποψήφια θύματα την ανάγκη μεσιτείας ως υποχρεωτική λύση, ισχυριζόμενος ότι η απευθείας έντοκη δανειοδότηση φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων από αραβικά τραπεζικά ιδρύματα αντίκειται στα μουσουλμανικά θρησκευτικά ήθη και συνεπάγεται κοπιώδη γραφειοκρατία και μακρά αναμονή.

«Απτόητοι»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 51χρονος φερόμενος ως αρχηγικό μέλος και οι συνεργοί του συνέχιζαν απτόητοι την εγκληματική τους δράση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δράσης, παρά τη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Μάξιμου Σαράφη από τους νόμιμους εκπροσώπους γνωστού ξενοδοχείου για υπόθεση δανειοδότησης μέσω «ΖΑΧΡΑΤ», η οποία κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την 28-04-2022.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι με δόλιο τρόπο φέρεται να έπεισε τη ξενοδόχο για τη «δανειοδότησή» της. Ως προκαταβολή αμοιβής πήρε αρχικά 50.000 ευρώ και στη συνέχεια ακόμα 10.000 ευρώ. Ξενοδοχείο της οικογένειας που έκανε μήνυση σε βάρος του Μάξιμου Σαράφη είχε τυλιχτεί στις φλόγες σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, με την έρευνα να δείχνει εμπρησμό. Η υπόθεση είχε απασχολήσει επί μακρόν την επικαιρότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 51χρονος αρνείται τις κατηγορίες τονίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει καμία σχέση με τις απάτες.

Σχετικές ειδήσεις