ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κορονοϊός: Το ΣτΕ απέρριψε αίτημα να «παγώσει» η απαγόρευση για τις λειτουργίες στις εκκλησίες

Κορονοϊός: Το ΣτΕ απέρριψε αίτημα να «παγώσει» η απαγόρευση για τις λειτουργίες στις εκκλησίες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, τα αιτήματα πολιτών και Σωματείων που ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανοίξουν πανελλαδικά οι εκκλησίες για τους πιστούς, για να μπορούν να παρακολουθούν λειτουργίες.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούσαν να «παγώσει» η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύθηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας.

Συγκεκριμένα, σε εκτέλεση των διατάξεων του άρθρου πρώτου της από 25-2-2020 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 2867/Υ1/2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, κλπ, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι το Πάσχα

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου 2020, οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα, σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Αργολίδα: Γέμισε ο δρόμος νεκρά χελιδόνια - Τι συνέβη;

Σχετικές ειδήσεις