Μεταναστευτικό: «Συναγερμός» στο Αιγαίο για τουρκική προβοκάτσια – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Newsbomb

INTIME NEWS

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο, καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, επιχειρώντας να αποκλείσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί κάποια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ως αφορμή για προβοκάτσια από την Τουρκία.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας τόσο για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όσο και γενικότερα για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στο μεταναστευτικό, έχουν σημάνει συναγερμό στην ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», έχει ήδη δώσει οδηγίες σε όλους τους δημόσιους φορείς να βρίσκονται «προσδεδεμένοι» για την πιθανότητα επανάληψης ενός φαινομένου κυβερνοεπιθέσεων, στο πλαίσιο της υβριδικής απειλής με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας τις τελευταίες μέρες.

Οι Ειδικές Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντείνουν τις περιπολίες τους στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη, Ρω), σε περιοχές κοντά σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, αλλά και ευρύτερα. Οι ελληνικές Αρχές φοβούνται ότι κάποια επιχείρηση διάσωσης στο Αιγαίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά και να καταλήξει σε αποβίβαση προσφύγων ή μεταναστών σε κάποιο ακατοίκητο νησί. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τουρκική ακτοφυλακή προώθησε λέμβο με πρόσφυγες στη Στρογγύλη, ωστόσο η παρουσία λέμβων Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή, που συνόδευσαν το πλεούμενο ως το Καστελόριζο, οδήγησε στην δι' ασυρμάτου παρενόχληση τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ζητήσει από όλους τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο να είναι σε καθεστώς παρατεταμένης επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απόπειρες συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων.

«Πολιορκία» στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η χώρα μας εδώ και επτά ημέρες δέχεται μεγάλες πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ενδεικτικά, στον Έβρο από πρωί του Σαββάτου (29/02) έως το απόγευμα της Τετάρτης (04/03) έχει αποτραπεί η είσοδος στη χώρα σε 34.778 πρόσφυγες και μετανάστες και έχουν γίνει 244 συλλήψεις.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τον Έβρο – Αποστολή του Newsbomb.gr

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Οι ροές στα νησιά, όπως είπαν στο Newsbomb.gr o περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο πρόεδρος των λιμενικών στη Μυτιλήνη, τα τελευταία 24ωρα είναι μηδενικές. Η κατάσταση όμως χαρακτηρίζεται έκρυθμη στη Μυτιλήνη καθώς πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια επιχειρούν να φύγουν από το νησί, μετά από ψευδή SMS που λαμβάνουν και αναφέρουν ότι πλέον μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά για την Μυτιλήνη – Αποστολή του Newsbomb.gr

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Προκλήσεις δίχως όρια

Σε ρητορικό επίπεδο, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε κεκαλυμμένες απειλές κατά της Ελλάδας, με αιχμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε από την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους πρόσφυγες, ενώ έδειξε φωτογραφία Ελλήνων προσφύγων στη Συρία κατά τη ναζιστική κατοχή.

«Ένα από αυτά τα αγοράκια ή κοριτσάκια από την Ελλάδα σε αυτή τη φωτογραφία ενδέχεται να είναι ο παππούς ή η γιαγιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο κ. Ερντογάν.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις δηλώσεις

Και εν συνεχεία είπε ότι «ο Έλληνας που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μη δέχεται πρόσφυγες στη χώρα του δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ίσως έρθει μια μέρα που θα βρεθεί εκείνος στη θέση να αναζητήσει συμπόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινούνται όλες οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται και ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι «οποιοσδήποτε λέει ότι είναι αλληλέγγυος με την Ελλάδα, λόγω του ότι η Ελλάδα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, είναι υπεύθυνος για τους φόνους από την ελληνική αστυνομία και για τους στρατιώτες που ανοίγουν πυρ σε μετανάστες. Ένας τόσο απάνθρωπος εγωισμός είναι πρωτοφανής». Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι τουρκικοί ισχυρισμοί έχουν κατ' επανάληψη διαψευσθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Άγκυρα vs ΕΕ

Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων είναι πάντα διανθισμένες με αιχμές και κατά της Ευρώπης. «Η ΕΕ έχει γίνει ένας οργανισμός πολιτικού εγωισμού. Εκείνοι που υποστηρίζουν την ωμή ελληνική βία για να σταματήσουν την είσοδο των μεταναστών στην Ε.Ε. θέτουν τις πολιτικές αξίες της Ευρώπης σε εξορία, μακριά από την Ευρώπη», είπε, ενδεικτικά, ο κ. Τσελίκ. «Η Ε.Ε. επιχειρεί να βοηθήσει την Ελλάδα καθώς σκέφτεται ξεκάθαρα ότι είναι το νέο σύνορο όπου πρέπει να αποτραπεί η “εισβολή" της Ευρώπης από πρόσφυγες. Αυτό είναι το είδος της προσέγγισης που προσανατολίζεται στην ασφάλεια, το οποίο η Ευρώπη έχει υιοθετήσει τα τελευταία 9 χρόνια», ανέφερε, από τη δική του πλευρά, ο κ. Αλτούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Έφτασαν τα προϊόντα της SUPERFOODS – Σπουδαία βοήθεια για τον Στρατό και την Αστυνομία

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση θέτει την ΕΕ προ των ευθυνών της και ετοιμάζει κλειστά κέντρα

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved