ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η χαλαρή κουβέντα με θέα τον Βόσπορο, το σπορ ντύσιμο και η ατζέντα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Καλό το κλίμα στο γεύμα των δυο ηγετών.
ΓτΠ Παπαμήτσος Δημήτρης

Ολοκληρώθηκε το γεύμα που παραθέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, με τους δυο ηγέτες να έχουν μια χαλαρή συζήτηση πριν περάσουν στο τραπέζι και στην ουσία της συνάντησης.

Σε πολύ καλό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες είχαν μια χαλαρή συζήτηση με θέα τον Βόσπορο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στο «βαρύ» πρόγραμμα που είχαν και οι δυο τις τελευταίες ημέρες ενώ σχολίασαν και μερικά από τα αξιοθέατα που είδαν από το παράθυρο του κτηρίου όπου παρατέθηκε το γεύμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, ανέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «με όλα αυτά που συμβαίνουν θα πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας». «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγοντας τον δρόμο για να περάσουν οι δυο ηγέτες στο τραπέζι. Ο διάλογος αναλυτικά:

Ερντογάν: Υπάρχει και μια υπόγεια διάβαση κάτω από το Βόσπορο.

Μητσοτάκης: Που είναι προς τα πίσω…

Ερντογάν: Πάει κάτω από τη θάλασσα.

Μητσοτάκης: Επιστρέψατε από την Αττάλεια πότε;

Ερντογάν: Χθες το βράδυ… Ηταν μια πάρα πολύ καλή επένδυση οι συναντήσεις στην Αττάλεια. Ηταν ένα πολύ καρποφόρο Φόρουμ. Ηταν μια παρα πολύ καλή ομάδα.

Μητσοτάκης: Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την ευρύτερη περιοχή μας

Ερντογάν: Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά, τώρα.

Εκεί το κλίμα παρέμεινε χαλαρό, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν να συζητούν για την απουσία γραβάτας στις ενδυματολογικές επιλογές τους, συμφωνώντας πως και οι δυο προτιμούν τις πιο σπορ ενδυμασίες για να αισθάνονται πιο άνετα. Αφού συζήτησαν και για το αν θα ξεκινήσουν το γεύμα με ένα τσάι, οι κάμερες έκλεισαν και οι δυο ηγέτες πέρασαν στη διαδικασία του φαγητού αλλά και στην ουσία της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης και όσα συζητήθηκαν, αναμένεται να γίνουν γνωστά από στιγμή σε στιγμή. Μάλιστα, αναμένεται και ενημέρωση των δημοσιογράφων που έχουν ακολουθήσει την πρωθυπουργική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, για το γεύμα με τον Τούρκο πρόεδρο. Την ενημέρωση αναμένεται να κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στη συνεύρεση με διάθεση για διάλογο αλλά με ρεαλιστικές προσδοκίες, καθώς το προηγούμενο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προχωρήσει σε ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων. Η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων, με προκλητικές αναφορές στην αποστρατικοποίηση των νησιών.

«Πρόκειται για μια συνάντηση επιβεβλημένη διότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, όλες οι χώρες της περιοχής, της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είμαστε δυο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά είμαστε οι πυλώνες της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να βλέπουμε πως δεν θα προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο. Θα είναι μια συζήτηση που ελπίζω να διεξαχθεί σε καλό κλίμα. Από κει και πέρα η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και απάντηση τεκμηριωμένη σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά», ανέφερε μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κρατώ, όμως, ως θετικό το γεγονός ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης μου στο Πατριαρχείο, που ήταν δρομολογημένη για την ημέρα της Ορθοδοξίας, και παίρνοντας τη δήλωση που έκανα στη Βουλή, ότι θα έβλεπα θετικά μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, υπήρξε αυτή η πρόσκληση. Όπως έχω πει πολλές φορές, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων», είχε προσθέσει ο πρωθυπουργός.