ΕΘΝΙΚΑ

Νίκος Δένδιας: Το σημειώμα που θα άφηνε στον επόμενο Υπουργό

Νίκος Δένδιας: Το σημειώμα που θα άφηνε στον επόμενο Υπουργό

 Ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε τι θα περιείχε το σημείωμα που θα άφηνε στον επόμενο υπουργό Εξωτερικών, εάν ο ίδιος δεν παραμείνει στο υπουργείο

Για το σημείωμα που θα άφηνε στον επόμενο υπουργό Εξωτερικών, μίλησε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής».

Συγκεκριμένα είπε:

«Το 2019 είχα το προνόμιο και την τιμή να με επιλέξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ολοκλήρωση μίας κυβερνητικής θητείας αποτελεί ιδανική συγκυρία για μία αναδρομή στο έργο που επιτελέσθηκε, αλλά και για τη σύνταξη ενός σημειώματος που σε ρόλο «πυξίδας» θα βοηθήσει τον επόμενο Υπουργό, όποτε και αν έρθει η ώρα της παράδοσης-παραλαβής.

Σε ένα τέτοιο σημείωμα θα περιελάμβανα τις αρχές τις οποίες τηρήσαμε κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τις οποίες θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσουμε να τηρούμε. Αρχές όπως προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, η προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου κ.ά. Στο ίδιο σημείωμα όμως θα πρότεινα συγκεκριμένους τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με την Τουρκία, για την επίλυση της μίας διαφοράς που έχουμε, σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Θα υπενθύμιζα επίσης στο σημείωμα ότι κατά τη θητεία μου συγκροτήσαμε ένα πολυεπίπεδο δίκτυο σχέσεων το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί, παράλληλα προς την παρουσία μας στην Ευρώπη, τη στρατηγική σχέση συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ και την ενεργό παρουσία μας σε διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς. Όπως και ότι επεκτείναμε τη συνεργασία μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, με χώρες της Ασίας, με την Αυστραλία. Σχέσεις πολύτιμες για την εξωτερική μας πολιτική.

Τέσσερα χρόνια μετά από το 2019, περισσότερα από 200 ταξίδια και περισσότερα από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα με έφεραν, μαζί με τους συνεργάτες μου, σε πολλά σημεία της γης. Ο στόχος ήταν η διεύρυνση των οριζόντων της εξωτερικής πολιτικής μας και η εμβάθυνση των συμμαχιών μας και των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν η επίτευξη σειράς συμφωνιών, η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας και ακόμη και η επέκταση του χώρου εθνικής κυριαρχίας μας.

Θεωρώ ότι αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη που θα παραδώσω, όταν κληθώ, όχι όμως και η μοναδική. Εξίσου σημαντική θεωρώ και τη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκσυγχρονισμό των δομών του, η οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί».