ΕΘΝΙΚΑ

Δεν τα παίρνει όλα η Τουρκία: Τα ανατολίτικα παζάρια και ο ρόλος του Τραμπ

Δεν τα παίρνει όλα η Τουρκία: Τα ανατολίτικα παζάρια και ο ρόλος του Τραμπ

Η αγορά και παράδοση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία είναι πλέον γεγονός, με τον Ερντογάν να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε φοβάται κανέναν, ούτε μπορεί να τον εμποδίσει οποιοδήποτε τελεσίγραφο της Δύσης.

Τι κι αν οι ΗΠΑ απείλησαν τον «σουλτάνο» με κυρώσεις; Τι κι αν η Ευρώπη έστειλε δήθεν αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα; Οι S-400 έφτασαν στην Άγκυρα στο χρόνο που ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν και ο Ερντογάν «ξεμπρόστιασε» αφενός την κοιμώμενη Ευρώπη - που απέδειξε ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο - και αφετέρου τις ΗΠΑ που παρά τα τελεσίγραφα και τις απειλές φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν με το τουρκικό καθεστώς.

Σε πολλές αναλύσεις οι οποίες αναπαρηχθησαν και από το newsbomb.gr, υπήρξε ο ισχυρισμός πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα κυρώσεις και πως θα ήταν καλό να περιμένουμε μερικές ημέρες ακόμα…

Παράλληλα, κάποιοι ερμήνευσαν εσφαλμένα τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, πως οι ΗΠΑ χαμηλώνουν τους τόνους απέναντι στην Άγκυρα και το σημαντικότερο, οτι είναι έτοιμες να πουλήσουν τα F-35, και ότι τα 100 της αρχικής συμφωνίας θα τα πάρει ο Ερντογάν.

Με απλά λόγια, ο «σουλτάνος» τα πήρε όλα… και S-400 από τον Πούτιν και F-35 από τον Τραμπ και δεν άνοιξε «ρουθούνι».

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας χθες (16/7) σε ανταποκριτές ερωτήθηκε ευθέως για το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα της παράδοσης στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών F-35, υπό το πρίσμα της παραλαβής από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400, που άρχισαν να καταφτάνουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η ακριβής δήλωση του Τραμπ επί του θέματος έχει ως εξής: «Because they have a system of missiles that’s made in Russia, they’re now prohibited from buying over 100 planes». Η μετάφραση είναι «Επειδή έχουν (η Τουρκία) ένα πυραυλικό σύστημα που έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία, απαγορεύεται να αγοράσουν τα εκατό και πλέον μαχητικά (που σκοπεύουν να αποκτήσουν)».

Το «over 100 planes» στην προφορική δήλωση του Τραμπ δεν σημαίνει «μέχρι εκατό», αλλά ότι ακυρώνεται η παράδοση των εκατό και πλέον αεροσκαφών. Η Τουρκία σκόπευε να αποκτήσει116 F-35. Επισήμως οι παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία έχουν ήδη ανασταλεί από την 1η Απριλίου 2019.

Συνεπώς ερμηνεύθηκαν λάθος οι δηλώσεις Τραμπ.