ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί, τοπικά lockdown, προνόμια το «φρένο» στην επιτάχυνση των κρουσμάτων έως και κατά 262%

Αθηνα βόλτα κορονοϊός
INTIME

Συναγερμό στην κυβέρνηση έχει φέρει η μείωση του ημερήσιου αριθμού των εμβολιασμών την ίδια ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα έως και κατά 262% - Τι θα συζητηθεί στο Μαξίμου

Τους τρόπους να πατηθεί εκ νέου το «γκάζι» στους εμβολιασμούς ώστε παράλληλα να μπει «φρένο» στην αύξηση των κρουσμάτων αναζητά η κυβέρνηση επιστρατεύοντας τους πάντες στην προσπάθεια αυτή.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων έφτασε μέχρι το 262% με το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας να αναφέρει ότι «το τέταρτο κύμα κορονοϊού είναι προ των πυλών».

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη το πρωί της Δευτέρας ότι αν η αύξηση αυτή συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες η εικόνα της Ελλάδας θα είναι τελείως διαφορετική και θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και πως τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δε σημαίνει απαραίτητα πίεση στο Σύστημα Υγείας «επομένως αυτό θα είναι πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους».

Στο ερώτημα, όμως, εάν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση στην κυβέρνηση, ωστόσο Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο μήνες κρίσιμοι και «όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί».

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Στόχος να μπουν και οι δήμοι στο «παιχνίδι» να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες ακόμα και σε αποκαρυσμένες περιοχές σε εφαρμογή του μοντέλου που ξεκινά από την Κρήτη μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο νησί.

Απορρίπτεται το οριζόντιο lockdown

Για την ώρα από την κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για ενδεχόμενο οριζόντιου lockdown από το φθινόπωρο προβάλλοντας αντίθετα την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και χρησιμοποιώντας ως μέσο τα προνόμια στους εμβολιασμένους είτε αυτό αφορά τα 150 ευρώ στους νέους μέχρι 25 ετών είτε τις διευκολύνσεις για τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο στα νησιά καθώς οι εμβολιασμένοι δεν έχουν υποχρέωση διεξαγωγής οποιουδήποτε τεστ και απλά προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης.

«Δεν θα πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευτούν λίγοι ανεμβολίαστοι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός αν και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό».

Σύψας: Λάθος οι δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα

Στον αντίποδα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «καλό είναι η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα». Όπως υποστήριξε μιλώντας στο ΟΡΕΝ το πρωί της Δευτέρας , εάν η χώρα δεν φτάσει σε υψηλό ποσοστό ανοσίας οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν με την μετάλλαξη Δ και τότε τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα θα είναι αναπόφευκτα.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν πρότεινε ποτέ να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες και λέγοντας ότι «η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γκίκας Μαγιορκίνης: Έως 262% η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα – Πώς θα μπει «φρένο»