ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Κι αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα, ποιος θα μας καλύψει; Οι ΗΠΑ;

Κρίση στην Ουκρανία: Κι αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα, ποιος θα μας καλύψει; Οι ΗΠΑ;
AP IMAGES

Είναι έτοιμη η Ευρώπη να παίξει κόντρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν ο τελευταίος προμηθεύει με πετρέλαιο και φυσικό αέριο καλύπτοντας παραπάνω από το 50% της ζήτησης στην Γηραιά Ήπειρο; Κι αν οι Ρώσοι κλείσουν τη στρόφιγγα, ποιος θα μας καλύψει σε ενέργεια; Μήπως τελικά οι βαρύγδουπες πολιτικές αναλύσεις κατά του Πούτιν και υπέρ του Μπάιντεν είναι λίγο πρόχειρες και επικίνδυνες;

Ποιο ακριβώς είναι το συμφέρον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντάσσονται με κλειστά τα μάτια στην στρατηγική κόντρα των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας; Είναι άραγε τόσο σίγουρη η νομενκλατούρα της Ευρώπης ότι οι Αμερικανοί θα καλύψουν το κενό σε ενέργεια αν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες; Πώς ακριβώς θα ζεσταθεί και θα κινηθεί η Ευρώπη μετά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Με υγροποιημένο αέριο; Το οποίο πώς θα μεταφέρεται αφού δεν θα λειτουργούν οι αγωγοί; Με καράβια LNG; Όταν στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν όλοι κι όλοι 24 σταθμοί υγροποίησης; Αστεία πράγματα. Όπως αστεία είναι και αυτά που ακούμε ότι η προμήθεια στην Ελλάδα θα γίνεται μόνο μέσω της Ρεβυθούσας και θα παίρνουμε λένε ορισμένοι φυσικό αέριο από τη Νιγηρία!

Η Ευρώπη και η Ελλάδα κατ’ επέκταση είναι παντελώς ανοχύρωτες έναντι οιασδήποτε ενεργειακής κρίσης και σε αυτό το timing είναι πολύ αργά για «τσαμπουκάδες», όταν δεν έχεις ενεργειακές πλάτες. Το παραμύθι περί καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε βάθος τριακονταετίας που πούλησαν σε όλη την Ευρώπη οι Γερμανοί αποδείχθηκε εξόχως επικίνδυνο γεωστρατηγικά, αφού σε αυτή τη μακρόχρονη μεταβατική περίοδο τα ¾ της ζήτησης στην Ευρώπη αφορούν «βρώμικη» ενέργεια και μόνο το ¼ καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές.

Αν κάτσει η στραβή στη βάρδια μας και η Ρωσία στρέψει τις εξαγωγές της αλλού (π.χ. στην Κίνα ή στην Ινδία) η Γηραιά Ήπειρος θα παγώσει και οι περιβόητοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπουν στη διαδικασία «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πάει περίπατο και όλοι μαζί θα παρακαλούν τις ΗΠΑ για να καλύψουν το κενό της ενεργειακής ένδειας. Επίσης μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι - κατά τα άλλα φίλοι μας - Αμερικανοί δεν θα βάλουν και τα κλάματα αν μείνουμε χωρίς αέριο.

Εκτός αν πιστέψουμε ότι η ζήτηση θα καλυφθεί με τα 642 LNG τάνκερ που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και τα οποία θέλουν 24 ώρες για να φορτώσει το καθένα από αυτά. Φανταστείτε πόσες μέρες θα θέλουν για να δέσουν στα λιμάνια της Ευρώπης για να ξεφορτώσουν. Αλήθεια ποιοι πολιτικοί εγκέφαλοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης; Προφανώς θα είναι οι ίδιοι που υιοθετούν άκριτα τις απειλές του Τζο Μπάιντεν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα είναι σκληρότατες κι εμείς εδώ χειροκροτούμε περιχαρείς.

Αφήστε στην άκρη τα τσεκούρια του πολέμου και τις εισβολές. Και πόλεμος να μην γίνει, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από όσο φανταζόμαστε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη - Ανοικτό «παράθυρο» για διάλογο με τη Δύση