ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: «Θαύματα» στα συντρίμμια ενώ σβήνουν οι ελπίδες - Οργή από τους πληγέντες

Σεισμός στην Τουρκία: «Θαύματα» στα συντρίμμια ενώ σβήνουν οι ελπίδες - Οργή από τους πληγέντες

Σεισμός στην Τουρκία: Την ώρα που λιγοστεύουν οι ελπίδες να βγουν περισσότεροι άνθρωποι ζωντανοί από τα χαλάσματα στην Τουρκία οι διασώστες πραγματοποιών μικρά «θαύματα» - Οργισμένοι οι πληγέντες με την κυβέρνηση καθώς παραμένουν άστεγοι και χωρίς φαγητό μέσα στο κρύο

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται το απόλυτο δράμα σε Τουρκία και Συρία, με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς και τα σωστικά συνεργεία ανάμεσα τους και η ελληνική ΕΜΑΚ, να καταβάλλουν ηρωικές προσπάθεις για να απεγκλωβίσουν όσες περισσότερες ανθρώπινες ψυχές μπορούν.

Tα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς έπειτα από 72 ώρες από το χτύπημα του Εγκέλαδου θα είναι πολύ δύσκολο από εκεί και έπειτα να βρεθούν ζωντάνοι όσοι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Παρότι όμως οι ελπίδες αρχίζουν να σβήνουν, οι διασώστες εξαντλούν κάθε πιθανότητα για να βοηθήσουν τους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.

Όπως ακριβώς κάνει και η ΕΜΑΚ που συγκινεί με το έργο της, έχοντας καταφέρει να απεγκλωβίσει πέντε ζωντανούς ανθρώπους.

Ωστόσο ακριβώς δίπλα στα ερείπια βρίσκονται χιλιάδες ανήμποροι και αβοήθητοι άνθρωποι περιμένοντας τις Αρχές να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Ο φόβος που επικρατεί τώρα είναι να υπάρξει μια δεύτερη «καταστροφή» έπειτα από τους φονικούς σεισμούς και αυτός αφορά την διαχείριση της καταστροφής.

Υπάρχει μεγάλη αγωνία για όσους κατάφεραν να επιβιώσουν από τα 7,8 και 7,7 Ρίχτερ και τώρα τίθενται αντιμέτωποι με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης χωρίς στέγη, νερό και φαγητό. Ειδικοί του ΟΗΕ λένε οτι υπάρχει κίνδυνος η καταστροφή να πλήξει περισσότερους ανθρώπους από τον αρχικό σεισμό.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Πάντως ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας ξεπέρασε τους 20.000 σε Τουρκία και Συρία.

Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια η ελληνική ΕΜΑΚ στις διασώσεις - Μάχη με τον χρόνο και το κρύο

Τιτάνια μάχη δίνουν οι διασώστες της ελληνικής αποστολής και οι εθελοντές με τον χρόνο αλλά και το κρύο στην Τουρκία. Ο κακός καιρός αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα αντίπαλος των διασωστών που προσπαθούν να βρουν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα.

Από τα 58 άτομα που εντοπίστηκαν ζωντανοί, οι πέντε ανασύρθηκαν μετά από επιχείρηση της ΕΜΑΚ. Στην Τουρκία έχουν σπεύσει συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο ομάδες και αναμένεται να αναχωρήσουν και εθελοντές για τη γείτονα χώρα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Ανάμεσα στους άνδρες που επιχειρούν στην Τουρκία είναι και ο πυροσβέστης Κωνσταντίνος Νίκας, ο πατέρας του οποίου το 1995 είχε διασώσει στον σεισμό του Αιγίου το μικρό Ανδρέα. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι, επίσης, εκείνη του πυροσβέστη Κωνσταντίνου Αθανασοπούλου ο οποίος διέσωσε ένα παιδάκι που όμως πέθανε στα χέρια του. Ο ίδιος «λύγισε» και ξέσπασε σε λυγμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην πόλη της Αντιόχειας, όπου τα συνεργεία επιχείρησαν σε πέντε σε πολυκατοικίες και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, καθώς σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των επιζώντων το έργο τους έχει ολοκληρωθεί.

«Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Οι Έλληνες της ΕΜΑΚ από την πρώτη στιγμή συμβάλλουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ. Οι Έλληνες της ΕΜΑΚ έγιναν πρωτοσέλιδο στον τουρκικό Τύπο, έγιναν hashtag στο Twitter με το μήνυμα «σας ευχαριστούμε», όμως την ίδια στιγμή έχουν και έναν δύσκολο ρόλο την ώρα του καθήκοντος: Να αφήσουν πίσω τους και νεκρούς...

Όπως μάλιστα ανέφερε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Μπαλάφας, οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στα ερείπια του φονικού σεισμού της Τουρκίας, έχουν ανασύρει μέχρι σήμερα πέντε ανθρώπους.

Όπως εξήγησε στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Συγκλονίζει η διάσωση βρέφους - Μητέρα και γιος απεγκλωβίστηκαν έπειτα από 68 ώρες στα χαλάσματα

Την ελπίδα ζωντανή κάτω από τα χαλάσματα, κρατά το κλάμα των παιδιών που ηχεί μετά από κάθε επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης των συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο και το κρύο τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, όπου ο καταστροφικός σεισμός ισοπέδωσε χιλιάδες κτίρια.

Το χαμόγελο ζωγραφίστηκε σήμερα στα πικραμένα χείλη των διασωστών στην πόλη Χατάι, όταν ο μικρός Κερέμ, μόλις 20 ημερών, αντίκρυσε ξανά το φως της ημέρας, 60 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι διασώστες, συνεχίζοντας το σωτήριο έργο τους, τον ανέσυραν από τα συντρίμμια του σπιτιού του και αυτό που τους συγκλόνισε είναι ότι κρατούσε μια τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του, η οποία είναι άγνωστο αν τα έχει καταφέρει.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς να έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας του, ενώ οι προσευχές όλων είναι μαζί του.

Οι διασώστες δεν χάνουν την ελπίδα τους, έστω κι αν έχουν περάσει πάνω από 68 ώρες από το χτύπημα του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ συνεχίζουν να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Η διάσωση της Σεράπ Τοπάλ και του γιου Μεχμέτ Χαμζά Τοπάλ, συγκαταλέγεται σε αυτά που αποκαλούμε «θαύματα της ζωής». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Daily Mail η 33χρονη ξέσπασε σε κλάματα όταν απεγκλωβίστηκε μαζί με τον 5 ετών γιο της, μετά από 68 ώρες στα χαλάσματα.

H Σεράπ και ο Μεχμέτ πέρασαν σχεδον τρεις ημέρες καθηλωμένοι και καλυμμένοι μεσκόνη και συντρίμμια, με τη γυναίκα είναι ελαφρά τραυματισμένη. Αλλά οι Βρετανοί εθελοντές της SARAID και οι Γερμανοί διασώστες της At Fire να καταφέρνουν να τους βγάλουν από την «κόλαση».

Μητέρα θήλαζε το μωρό της κάτω από τα χαλάσματα για να μείνει ζωντανό

Το νέο «θαύμα» έχει να κάνει με ένα κοριτσάκι 18 μηνών το οποίος απεγκλωβίστηκε από τους διασώστες εν ζωή, έπειτα από 55 ώρες κάτω από τα χαλάσματα.

Η μικρή Μασάλ βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια κτηρίου την επαρχία Καχραμανμάρας, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο του σεισμού.

Ο Ömer Kıraççakalı, ο πατέρας του κοριτσιού, ο οποίος βγήκε ο ίδιος από τα ερείπια αμέσως μετά τους σεισμούς, πήρε το μωρό στην αγκαλιά του μετά από 55 ώρες μακριά του. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για τη διάσωση της μητέρας, Yeliz Kıraççakalı 23 ετών, η οποία παραμένει κάτω από τα ερείπια.

Η Kıraççakalı αναφέρεται πως είπε στις ομάδες διάσωσης ότι κράτησε το μωρό της στη ζωή θηλάζοντας το, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Ξεχειλίζει η οργή για το 12ωρο μπλόκο στο Τwitter - «Πυρά» κατά Ερντογάν

Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από χθες Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα αυτή, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του twitter.

Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπέρασε τις 17.500.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και... το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.

«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του Twitter χθες και δήλωσαν ότι αναμένουν συνεργασία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών παροχής βοήθειας, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η διοίκηση του Twitter συνεργάστηκε στη συνάντηση και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας και αξιωματούχοι ανυπομονούν να συνεργαστούν μαζί της «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

«Η παραπληροφόρηση είναι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ασφάλεια», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αλτούν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Μια έρευνα του Reuters το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.

Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε επίσης την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Ερντογάν.

«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή», δήλωσε ο Μπαμπακάν αργά χθες.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είπε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

Σχετικές ειδήσεις