ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικές οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια - Έχει σώσει 5 ανθρώπους

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικές οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια - Έχει σώσει 5 ανθρώπους
Glomex/Open

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστική μάχη με τα συντρίμμια αλλά και τον χρόνο δίνουν οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ που έχουν μεταβεί στην Τουρκία και έχουν σώσει μέχρι τώρα 5 ανθρώπους. 

Πέντε ανθρώπους έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να διασώσει η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή της ΕΜΑΚ στην επαρχία Χάταϊ της Τουρκίας.

Από τις πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου οι Έλληνες διασώστες δίνουν τη μάχη και έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να διασώσουν πέντε ανθρώπους.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων και μέχρι αυτή την ώρα:

έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένας άνδρας 50 ετών περίπου
  • ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου
  • ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου και
  • μια γυναίκα 20 ετών περίπου

ενώ, έχουν ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις πέντε άτομα:

  • ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου
  • ένας άνδρας 40 ετών περίπου
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου
  • ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου και
  • μία γυναίκα 30 ετών περίπου

Πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αποστέλλει η Ελλάδα για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη γείτονα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία θα συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνέχεια συνεννοήσεων με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Για τη μεταφορά του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς τη γειτονική χώρα με αεροσκάφη της AEGEAN.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε άμεσα στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες Έρευνας και Διάσωσης που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.

Το «ευχαριστώ» της Αϊρίν

Άλλη μία επιτυχία της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, καθώς οι διασώστες δίνοντας μεγάλη μάχη κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την 20χρονη Αϊρίν.

Η δραματική επιχείρηση διάσωσης της κοπέλας διήρκησε πάνω από έξι ώρες, καθώς το πόδι της είχε παγιδευτεί κάτω από τσιμεντένιο δοκάρι. Την Αϊρίν παρέλαβε αμέσως ασθενοφόρο.

Κατά την διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του κτιρίου όπου ήταν εγκλωβισμένη η νεαρή κοπέλα, με πραγματική αυτοθυσία, καθώς σημειώθηκαν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο, όπου αρχικά πίστευαν ότι βρίσκονταν ζωντανό ένα μικρό παιδί, το οποίο ήταν εγκλωβισμένο κάτω από το άψυχο σώμα της μητέρας του.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι το μωράκι δεν είχε τις αισθήσεις του και η φωνή ανήκε στην νεαρή κοπέλα, η οποία ήταν κάτω από την μητέρα και το παιδί της, παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι.

Οι Έλληνες διασώστες έφτασαν κοντά της και εδώ και ώρες της κρατούν το χέρι και της δίνουν κουράγιο. Ταυτόχρονα προσπάθησαν να κόψουν σιγά σιγά το δοκάρι, ενώ πριν από λίγο προχώρησαν στην μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο.

Όπως ανέφεραν οι διασώστες, δεν θα έφευγαν από ττο σημείο μέχρι να απεγκλωβίσουν σώα την Αϊρίν, όπως έκαναν και με τους άλλους τέσσερις ανθρώπους που έχουν καταφέρει να σώσουν μέχρι στιγμής στην Χατάι.

Στην πόλη βρέθηκε η κάμερα του MEGA, ενώ στην εκπομπή Live News, μίλησε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

«Η μαμά με το μωρό έπεσαν στην Αϊρίν. Έχουμε καταφέρει να εισχωρήσουμε στο σημείο και της κρατάμε το χέρι. Της έχουμε δώσει νερό, ήταν αφυδατωμένη. Το μωρό το βγάλαμε νεκρό… Προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα ζωτικό χώρο μεταξύ της Αϊρίν, της μητέρας και του μωρού. Το μωρό δυστυχώς είναι νεκρό. Μόνο η Αϊρίν είναι εν ζωή», δήλωνε ο κ. Αρτοποιός.

Η 20χρονη Αϊρίν η οποία βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα πάνω από 48 ώρες μέσα στην απελπισία της ζήτησε από τους διασώστες να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού της, για να μπορέσουν να την απεγκλωβίσουν.

Οι διασώστες της παρείχαν οξυγόνο και ό,τι χρειάζεται, ενώ της έδιναν συνεχώς κουράγιο αναφέροντας ότι ήταν θέμα ωρών ο απεγκλωβισμός της.

Η επιχείρηση διάσωσης της 20χρονης Αϊρίν είχε τελικά αίσιο τέλος με την ελληνική αποστολή να καταφέρνει ακόμα μία επιτυχία, την ώρα που διάχυτος είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού.

Στην Τουρκία και η δεύτερη ανθρωπιστική αποστολή

Την ίδια ώρα από την Ελευσίνα έφτασαν τα νέα για την έναρξη εκ νέου του ταξιδιού της δεύτερης ανθρωπιστικής αποστολής της Ελλάδας για την Τουρκία, μετά τη βλάβη που αντιμετώπισε το C-130 και καθηλώθηκε στην Ελευσίνα.

Το προσωπικό του κλιμακίου της δεύτερης αποστολής, αναχώρησε με αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 18:48. Νωρίτερα το πρωί, το C-130 που απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Άδανα, επέστρεψε στην Ελευσίνα για τεχνικό έλεγχο λόγω βλάβης.

Να σημειωθεί πως κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, η ομάδα περιλαμβάνει 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα συνοδεύουν επιπλέον ένας Αξιωματικός - Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Σχετικές ειδήσεις