ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η περιοδεία του «σουλτάνου» στον Περσικό Κόλπο και η δίψα της Άγκυρας για πετροδολάρια

Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου πραγματοποιεί ο Ερντογάν
Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου πραγματοποιεί ο Ερντογάν
ΑΡ

Περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις και να εξασφαλίσει εμπορικές συμφωνίες με τα κράτη του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε σήμερα (18/7) να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα από τα πολλά προσοδοφόρα συμβόλαια που εξασφάλισε ο πρόεδρος Ερντογάν για την πολύπαθη οικονομία της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα καρπώνεται τα οφέλη της πρόσφατης διπλωματικής του ώθησης για την αποκατάσταση των δεσμών με τις δυνάμεις του Κόλπου.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα, συνοδευόμενος από μια συνοδεία περίπου 200 επιχειρηματιών, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας περιοδείας τριών στάσεων στην περιοχή. «Ελπίζουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς. Θα επικεντρωθούμε σε κοινές επενδυτικές και εμπορικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη πριν αναχωρήσει.

Και οι δύο χώρες υπέγραψαν πολλά μνημόνια κατανόησης σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των άμεσων επενδύσεων και των αμυντικών βιομηχανιών. Ο Ερντογάν και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής μεταξύ της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar και του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία θα αποκτήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και να ενισχύσει τις αμυντικές και κατασκευαστικές του ικανότητες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Το πρακτορείο SPA δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την αξία της συμφωνίας.

Τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας

Η επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται καθώς οι Τούρκοι πλήττονται από αυξήσεις φόρων επί των πωλήσεων και των καυσίμων που ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ είπε ότι είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 38% τον περασμένο μήνα, από το υψηλό 85% τον Οκτώβριο. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος – 37,7 δισ. δολάρια τους πρώτους πέντε μήνες – και ο Ερντογάν ελπίζει ότι οι πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρες του Κόλπου θα βοηθήσουν ώστε να καλυφθεί το χάσμα.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 26,6 έναντι του δολαρίου, καθώς η προσοχή των επενδυτών άρχισε να εστιάζεται στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη χάραξη πολιτικής την Πέμπτη (20/7), όπου αναμένεται και πάλι να αυξήσει τα επιτόκια .Η λίρα έχασε έως και 0,9% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε σύγκριση με το κλείσιμο της Δευτέρας στα 26,3505.

Προσέγγιση Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας

Η Τουρκία έχει πρόσφατα επιδιορθώσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά από μια δεκαετή ρήξη μετά την «Αραβική Άνοιξη» του 2011 και την υποστήριξη της Άγκυρας στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που θεωρούνται απειλή από ορισμένες μοναρχίες του Κόλπου.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν από το μποϊκοτάζ του συμμάχου της Τουρκίας Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν το 2017.

Η δολοφονία του Σαουδάραβα διαφωνούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με το Ριάντ. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η δολοφονία έγινε με εντολή του πρίγκιπα Μοχάμεντ, κάτι που το βασίλειο αρνείται.

Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρείχαν πρόσφατα στην Τουρκία περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων, ενώ η Σαουδική Αραβία κατέθεσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τον Μάρτιο.

Μέρες αφότου ο Ερντογάν επανεξελέγη τον περασμένο μήνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία υπέγραψαν εμπορική συμφωνία αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στην Ντόχα σημερα (18/7) πριν επισκεφτεί τον ηγέτη των ΗΑΕ στο Άμπου Ντάμπι την Τετάρτη.