ΚΟΣΜΟΣ

Ένας στους δυο Αμερικανούς θέλει τη μαριχουάνα νόμιμη

Ένας στους δυο Αμερικανούς θέλει τη μαριχουάνα νόμιμη

Οι μισοί Αμερικανοί επιθυμούν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Σύμφωνα με γκάλοπ του Πανεπιστημίου Κινίπιακ, η κοινή γνώμη υποστηρίζει τη νομιμοποίηση με ποσοστό 51% έναντι 44%. Όμως είναι διχασμένη στο θέμα με βάση την ηλικία και το φύλο.

Οι άνδρες υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση με ποσοστό 59% έναντι 36% ενώ οι γυναίκες είναι αντίθετες με ποσοστό 52% έναντι 44%. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων κάτω των 29 ετών υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών τάσσεται εναντίον.

Οι ψηφοφόροι στις Πολιτείες Κολοράντο και Ουάσινγκτον ενέκριναν τον περασμένο μήνα, σε ψηφοφορία μαζί με τις προεδρικές εκλογές, την χρήση της μαριχουάνας για αναψυχή, με αποτέλεσμα να γίνουν οι πρώτες Πολιτείες στη χώρα που την υιοθετούν παρόλο που η χρήση του ναρκωτικού παραμένει παράνομη βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Από τη δημοσκόπηση του Κινίπιακ διαπιστώθηκε ακόμη πως οι ψηφοφόροι βλέπουν πιο θετικά το γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και τον υποστηρίζουν με μικρή διαφορά, 48% έναντι 46%. Τον Ιούλιο του 2008, οι ψηφοφόροι που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση είχαν αντιταχθεί στους γάμους αυτούς με 55% έναντι 36%.