ΚΟΣΜΟΣ

Στη 16χρονη Μαλάλα το βραβείο Ζαχάροφ

Στη 16χρονη Μαλάλα το βραβείο Ζαχάροφ

Την πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι κι όμως η 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν βρίσκει το σθένος να ταχθεί υπέρ των συνομιλιών μαζί τους μπροστά στην κάμερα του BBC.

«Ο καλύτερος τρόπος για να λύσει κανείς τα προβλήματα και να αγωνιστεί εναντίον του πολέμου είναι ο διάλογος » ανέφερε η δεκαεξάχρονη Πακιστανή. Η νεαρή ακτιβίστρια πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση τονίζοντας «Δεν είναι δικό μου θέμα, είναι δουλειά της κυβέρνησης… και είναι επίσης δουλειά της Αμερικής».

Τον Οκτώβριο του 2012, Ταλιμπάν πυροβόλησε τη Μαλάλα στο κεφάλι έξω από το σπίτι της στο Πακιστάν θέλοντας να βάλει μια για πάντα τέλος στον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

15-1--6-thumb-medium

Η Μαλάλα όμως τα κατάφερε. Αφού υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις βγήκε νικήτρια.

Η Μαλάλα επελέγη ομόφωνα από τους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πάρει φέτος το βραβείο Ζαχάροφ αφήνοντας μάλιστα πίσω της δυνατές υποψηφιότητες, όπως εκείνη του Εντουαρντ Σνόουντεν, την οποία τμήμα του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε μάλιστα «σκανδαλώδη».

ec34cccf5501aea97f20e7d97b98f5da XL

Το δεκαεξάχρονο σήμερα κορίτσι ζει πλέον στο Μπέρμιγχαμ. Εχει δηλώσει ότι την εμπνέουν προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να αφιερώσει τη ζωή της στην πολιτική, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα της σε νέους δρόμους και να καθιερώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στην πρώτη δημόσια ομιλία της μετά την επίθεση που δέχτηκε, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το κεφάλι της καλυμμένο με μια μαντίλα, θύμιζε την Μπεναζίρ Μπούτο. «Οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι μια σφαίρα μπορεί να μας κάνει να σιωπήσουμε, αλλά η σιωπή γεννά χίλιες φωνές», δήλωσε απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από προσωπικότητες όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Γκόρντον Μπράουν αλλά και εκατοντάδες παιδιά από 85 χώρες του κόσμου.Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σχολίασε απαξιωτικά το γεγονός. «Δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο», είπε. «Οι εχθροί του Ισλάμ τη βράβευσαν απλώς γιατί αρνήθηκε τη μουσουλμανική παράδοση».

Συνάντηση με το ζεύγος Ομπάμα

Το ζεύγος Ομπάμα υποδέχτηκε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου τη νεαρή πακιστανή ακτιβίστρια. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η μεγαλύτερη κόρη του προεδρικού ζεύγους Μάλια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαρίστανται στο λαό του Πακιστάν μαζί με όλον τον κόσμο και τιμούν το θάρρος και την αποφασιστικότητά της Μαλάλα να προωθήσει το δικαίωμα όλων των νεαρών κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο και να επιτύχουν τα όνειρά τους», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Διαβάστε επίσης:

H 16χρονη Μαλάλα, θύμα των Ταλιμπάν, δίνει μαθήματα ήθους

Πρωθυπουργός του Πακιστάν θέλει να γίνει η Μαλάλα

Η μικρή Μαλάλα στο βήμα του ΟΗΕ

Από την Αντζελίνα Τζολί η πρώτη δωρεά στο ίδρυμα Μαλάλα

Στους «καταστροφείς» των χημικών της Συρίας το Νομπέλ Ειρήνης