ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Επικρίσεις δέχτηκε ο Ροχανί για την «πολυτελή δεξίωση»

Ιράν: Επικρίσεις δέχτηκε ο Ροχανί για την «πολυτελή δεξίωση»

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, ο οποίος δέχεται ήδη πιέσεις από τους συντηρητικούς σχετικά με τα διστακτικά του ανοίγματα προς τη Δύση, αποδοκιμάστηκε την Τρίτη για αυτό που οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν ως μια «πολυτελή δεξίωση» την οποία διοργάνωσε η πρώτη κυρία της χώρας.


Στη δεξίωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε ένα παλάτι σε μια πλούσια συνοικία στη βόρεια Τεχεράνη, ήταν προσκεκλημένες μόνο γυναίκες με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, ημερομηνία που συμπίπτει με τον εορτασμό των γενεθλίων της κόρης του προφήτη Μωάμεθ, Φατίμα, η οποία αποτελεί πρότυπο της μουσουλμανικής αρετής.

Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι αυτή η δεξίωση δείχνει πως ο Ροχανί επιδίδεται σε μια πολυτελή ζωή τη στιγμή που η πλειονότητα των Ιρανών αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τη Δύση.

Η κυβέρνηση Ροχανί αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει αυξήσεις στις τιμές, στο πλαίσιο μαζικών περικοπών στις επιχορηγήσεις των βασικών αγαθών - μια πολιτική κίνηση που θα δείξει την υποστήριξη του λαού προς το πρόσωπό του, 10 μήνες μετά την ανάδειξή του ως πρόεδρος της χώρας.

Ο Ροχανί από την πλευρά του απέρριψε τις κατηγορίες. «Είναι συγκλονιστικό και λυπηρό το γεγονός ότι ακόμα και μια αθώα συγκέντρωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από την ενορχηστρωμένη κουτσομπολίστικη χορωδία, τη συκοφαντία και τα πολιτικής φύσης ψέματα που γεμίζουν τον αέρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ροχανί. «Όλα τα ισλαμικά κριτήρια τηρήθηκαν σε αυτή την εκδήλωση... οι γυναίκες προσήλθαν με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες... μόνο μερικά μικρά κορίτσια παιδιάριζαν και χαίρονταν», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προκειμένου να αποτραπούν οι εντυπώσεις μιας δεξίωσης δυτικού τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν ξένοι επισκέπτες και οι οικογένειες διπλωματών, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Η Ουκρανία «παραβιάζει βάναυσα» τη συμφωνία της Γενεύης