ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί

Στην Τουρκία ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί

Διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί από χθες ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στην Τουρκία μετά από 18 χρόνια.


Τον κ. Ροχανί συνοδεύουν ένας από τους αντιπροέδρους, επτά υπουργοί και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ώστε να συζητηθούν εμπορικά θέματα, αλλά και για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του εμφυλίου στη Συρία.

Το Ιράν είναι σύμμαχος της Συρίας, ενώ η Τουρκία έχει τεθεί κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο κ. Ροχανί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσαν ότι η μεταξύ τους συνάντηση αποτελεί σημείο καμπής και ότι είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά όλης της περιοχής.

Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο χωρών στρατηγική και δήλωσε ότι Ιράν και Τουρκία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της βίας και της τρομοκρατίας.

Αναφορικά με την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που η Τουρκία αγοράζει από το Ιράν, τα δύο κράτη δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να επικυρώσει τη συμφωνία εμπορίου με το Ιράν μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε οι δύο χώρες να φτάσουν το στόχο τους για όγκο εμπορικών συναλλαγών ύψους 30 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2015.