ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ροχανί υποβάθμισε την απουσία επαφής του με τον Ομπάμα

Ο  Ροχανί υποβάθμισε την απουσία επαφής του με τον Ομπάμα

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί υποβάθμισε χθες Παρασκευή το γεγονός ότι στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν είχε καμία επαφή με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και προέβλεψε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης «θα αλλάξουν κάποια μέρα».

Πέρυσι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγο πριν αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή σε επίπεδο προέδρων μεταξύ των δύο χωρών μετά την Ιρανική Επανάσταση το 1979.

«Είναι κάπου γραμμένο ότι δύο πρόεδροι πρέπει πάντα να μιλούν στο τηλέφωνο;», αστειεύθηκε ο Ροχανί. «Αυτό γίνεται μερικές φορές (…) όμως δεν σημαίνει ότι σε κάθε επίσκεψή μας εδώ πρέπει να τηλεφωνηθούμε πριν αναχωρήσουμε», πρόσθεσε.

«Εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης των σχέσεων των δύο χωρών» δεν θα είναι χρήσιμο παρά μόνο αν οι επαφές έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο, εξήγησε ο ιρανός πρόεδρος.

Παρόλα αυτά ο Ροχανί προέβλεψε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, διαβεβαιώνοντας ότι οι ιρανο-αμερικανικές σχέσεις «θα αλλάξουν κάποια ημέρα». Οι δύο πλευρές «πρέπει να βάζουν σιγά σιγά στέρεα θεμέλια στα οποία θα χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε.