ΚΟΣΜΟΣ

Ύμνοι του Ομπάμα για τη Μαλάλα

Ύμνοι του Ομπάμα για τη Μαλάλα

Με άκρως κολακευτικά σχόλια αναφέρθηκε στη Μαλάλα Γιουσαφζάι ο Μπαράκ Ομπάμα και εξήρε το πάθος, την αποφασιστικότητά της, αλλά και τη δύναμή της η οποία την βοήθησε να γλιτώσει από τις σφαίρες των Ταλιμπάν.

«Σε ηλικίας μόλις 17 ετών η Μαλάλα Γιουσαφζάι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος, που έχει τιμηθεί και ο ίδιος με Νόμπελ Ειρήνης, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε, διευκρινίζοντας ότι είχε υποδεχθεί την 17χρονη σήμερα Πακιστανή στο Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2013.

Επιλέγοντας αυτές τις δύο προσωπικότητες, η επιτροπή Νόμπελ υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη «να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των νέων» προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε σήμερα τις «ενθαρρυντικές μάχες» που δίνουν οι δύο βραβευθέντες με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα τους κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

«Τα θερμότερα συγχαρητήρια μου στη Μαλάλα και τον Σατιάρτι για το Νόμπελ Ειρήνης. Τους άξιζε σε μεγάλο βαθμό» έγραψε σε ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιπλέον μετέφερε «τα θερμότερα συγχαρητήρια» των ΗΠΑ στους δύο βραβευθέντες «για τις προσπάθειές τους να προωθήσουν τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, κυρίως το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Ο Τζον Κέρι επισήμανε στο μήνυμά του ότι οι «μάχες» των δύο «για την εκπαίδευση των κοριτσιών και το τέλος της σκλαβιάς είναι ενθαρρυντικές και αποτελούν πηγή έμπνευσης».