ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Εγκρίθηκε η επανεκκίνηση αντιδραστήρων πυρηνικού σταθμού

Ιαπωνία: Εγκρίθηκε η επανεκκίνηση αντιδραστήρων πυρηνικού σταθμού

Μια πόλη στη νοτιοδυτική Ιαπωνία έγινε σήμερα,28/10/2014, η πρώτη που ενέκρινε την επανεκκίνηση ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναβίωσης μιας βιομηχανίας που βρίσκεται σε αδράνεια τριάμισι χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, το 2011.


Η Σατσούμασεντάι, μια πόλη 100.000 κατοίκων που φιλοξενεί τον πυρηνικό σταθμό της Kyushu Electric Power Co με τους δύο αντιδραστήρες, βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο και εδώ και χρόνια βασίζεται στον πυρηνικό σταθμό για κυβερνητικές επιδοτήσεις και θέσεις εργασίας.

Δεκαεννέα από τα 26 μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης ψήφισαν υπέρ της επαναλειτουργίας του σταθμού ενώ τέσσερα μέλη ψήφισαν κατά και τρία απείχαν, δήλωσε μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Η επανεκκίνηση των πρώτων ιαπωνικών αντιδραστήρων που θα λάβουν την άδεια να επαναλειτουργήσουν βάσει των νέων κανονισμών που επιβλήθηκαν μετά τη Φουκουσίμα, δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από την ερχόμενη χρονιά, καθώς η Kyushu Electric εξακολουθεί να πρέπει να περάσει από ελέγχους ασφαλείας.

Οι 48 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας τέθηκαν όλοι σταδιακά εκτός λειτουργίας μετά τη Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ασκεί πίεση για την επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά έχει δηλώσει πως θα αναθέσει στις τοπικές αρχές να εγκρίνουν την πολιτική της επαναλειτουργίας των σταθμών, η οποία εξακολουθεί να μη είναι καθόλου δημοφιλής σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Η επανεκκίνηση διχάζει κοινότητες που βρίσκονται πλησίον του σταθμού, φέρνοντας σε αντιπαράθεση την πόλη που φιλοξενεί το σταθμό και λαμβάνει άμεσα οφέλη απ' αυτόν, με άλλες κοινότητες που δεν αποκομίζουν οφέλη, αλλά υπογραμμίζουν πως θα είναι εξίσου εκτεθειμένες στη ραδιενέργεια σε περίπτωση καταστροφής.

Στην Ιτσίκικουσικίνο, μια πόλη σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τον σταθμό Σεντάι, περισσότεροι από τους μισούς από τους 30.000 κατοίκους της υπέγραψαν νωρίτερα φέτος αίτημα κατά της επαναλειτουργίας του σταθμού.

Διαβάστε επίσης: Άμπε: Τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία θα λειτουργήσουν όταν θα είναι 100% έτοιμα