Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η στιγμή που αμερικανικό drone σκοτώνει 10 αμάχους στην Καμπούλ

Μάριος Καλογερόπουλος Μάριος Καλογερόπουλος

To βίντεο με την επίθεση του drone στο Αφγανιστάν έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η στιγμή της επίθεσης ενός drone στην Καμπούλ η οποία προκάλεσε τον θάνατο 10 αμάχων. Όπως σημειώνουν οι New York Times που δημοσίευσαν το βίντεο-ντοκουμέντο, η επίθεση του drone σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την οριστική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ αρχικά να την υπερασπίζεται και στη συνέχεια να ομολογεί ότι επρόκειτο για «τραγικό λάθος».

Την επίθεση πραγματοποίησαν δύο MQ-9 Reaper drones τα οποία στόχευσαν ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο σε αυλή κατοικημένης περιοχής. Στο βίντεο φαίνεται, μάλιστα, ότι δευτερόλεπτα πριν την επίθεση στην περιοχή περπατούσαν άνθρωποι.

Έρευνα που διεξήγαγε το αμερικανικό Πεντάγωνο κατέληξε στο ότι η επίθεση αυτή ήταν «ένα ειλικρινές λάθος» ζητώντας να μην ασκηθούν διώξεις ή ποινικές κυρώσεις σε βάρος όσων συμμετείχαν σε αυτή.

Η έρευνα έδειξε, μάλιστα, ότι οι χειριστές του drone μπέρδεψαν ένα λευκού χρώματος Toyota Corolla που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης με όχημα το οποίο είχε συνδεθεί με τρομοκρατική ομάδα ενώ δεν είχαν αντιληφθεί ότι 2 λεπτά πριν το χτύπημα στην περιοχή υπήρχε τουλάχιστον ένα παιδί.

Θύματα της επίθεσης της 29ης Αυγούστου ήταν ο Ζεμαρι Αχμάντι, ο οποίος εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, και εννέα συγγενείς του, ανάμεσα στα οποία και επτά παιδιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.