ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ιταλίας στηρίζουν τη διάσωση της Monte dei Paschi

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ιταλίας στηρίζουν τη διάσωση της Monte dei Paschi

Τα εξειδικευμένα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ιταλίας συναίνεσαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης να αγοράσουν «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια. Η κυβέρνηση Ρέντσι εργάζεται για τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας γύρω από την τράπεζα Monte dei Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής (stress tests) ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Για την τράπεζα της Τοσκάνης, που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κόκκινων δανείων στην Ιταλία, θα διαπιστωθεί πιθανότατα κεφαλαιακό έλλειμμα, με βάση το δυσμενές σενάριο, όταν θα ανακοινωθούν το βράδυ της Παρασκευής τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την αγορά, η Ιταλία αναζητεί τρόπους να στηρίξει τις τράπεζές της, χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια, οι οποίοι θα απαιτούσαν την επιβολή ζημιών στους επενδυτές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Ένωση των εξειδικευμένων συνταξιοδοτικών ταμείων (AdEPP) ανακοίνωσε χθες ότι έχει ληφθεί απόφαση για τη στήριξη ενός νέου τραπεζικού ταμείου, που ονομάζεται Atlante 2.

Κάθε συνταξιοδοτικό ταμείο πρέπει να εγκρίνει την επένδυση. Ο Πρόεδρος της AdEPP δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τα μέλη της να επενδύσουν στο Atlante, το οποίο συνεργάζεται με τη Monte dei Paschi για την πώληση κόκκινων δανείων, ύψους 10 δις ευρώ. Πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι η Ρώμη ζήτησε μία επένδυση 500 εκατ. ευρώ.

Το Atlante, που δημιουργήθηκε βιαστικά τους τελευταίους μήνες για να βοηθήσει τις ασθενέστερες ιταλικές τράπεζες, έχει χρησιμοποιήσει πάνω από το 50% του αρχικού κεφαλαίου του, ύψους 4,25 δις ευρώ, για την ανάληψη του ελέγχου δύο προβληματικών περιφερειακών τραπεζών. Η πηγή δήλωσε ότι το νέο ταμείο θα επενδύσει μόνο στην αγορά κόκκινων δανείων και όχι στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών. Τα προβληματικά δάνεια των ιταλικών τραπεζών ανέρχονται συνολικά σε 360 δις ευρώ, μετά από μία τριετή ύφεση, και έχουν γίνει εστία ανησυχίας των επενδυτών για αυτές, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τις μετοχές τους. Πηγές δήλωναν ότι η ιταλική κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti είναι επίσης έτοιμη να διαθέσει έως 500 εκατ. ευρώ για το νέο ταμείο Atlante.

Ένα αντίστοιχο ποσό θα διαθέσει η SGA, ένας άλλος κρατικά ελεγχόμενος φορέας.

Για να συμμορφωθεί με την απαίτηση των εποπτών της ΕΚΤ να εκκαθαρίσει τον ισολογισμό της, η Monte dei Paschi υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην ΕΚΤ ένα σχέδιο για την πώληση των κόκκινων δανείων της και ελπίζει να πάρει το πράσινο φως την Παρασκευή. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το Atlante θα αγοράσει τα αφερέγγυα δάνεια της τράπεζας μέσω ενός πολύπλοκου σχήματος που αποσκοπεί στη μόχλευση κατά πέντε φορές των υπολοίπων κεφαλαίων, ύψους 1,75 δις ευρώ, του Ταμείου, δήλωσαν πηγές.

Το Atlante είναι έτοιμο να αγοράσει τα δάνεια σε υψηλότερη τιμή από ό,τι θα πρόσφεραν οι επενδυτές που είναι εξειδικευμένοι στις αγορές προβληματικών δανείων, αλλά χαμηλότερη από την τιμή που έχει εγγράψει η τράπεζα στα βιβλία της, δημιουργώντας μία τρύπα στον ισολογισμό της και αναγκάζοντάς την να αυξήσει τα κεφάλαιά της. Πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι το Atlante θα αγοράσει πιθανόν τα δάνεια στο 30-32% της ονομαστικής αξίας τους έναντι του 37% που τα έχει αποτιμήσει η τράπεζα στα βιβλία της.

Η Monte dei Paschi πιθανόν να δυσκολευθεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της σε μία περίοδο που τα κέρδη του κλάδου συνθλίβονται από τα αρνητικά επιτόκια και τη χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού, αλλά οι κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες της Ιταλίας να στηρίξει την αύξηση κεφαλαίων από τη Monte dei Paschi.

Μία άλλη πηγή, με γνώση των συζητήσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική στήριξη των αδύναμων ιταλικών τραπεζών, δήλωσε ότι η Ρώμη θεωρεί τώρα ως τελευταίο καταφύγιο τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης, «είναι μόνο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης... Η Ρώμη κάνει τα πάντα για να μπορέσει να αποφύγει την προσφυγή σε δημόσιο χρήμα», σημείωσε η πηγή.