ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Κατσέλη: «Παραλογισμός» οι όροι του νέου Μνημονίου

Λ. Κατσέλη: «Παραλογισμός» οι όροι του νέου Μνημονίου

«Ελλάδα, ένας οικονομικός και πολιτικός παραλογισμός» τιτλοφορείται το άρθρο της Λούκας Κατσέλη στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν», στο οποίο καυτηριάζει τους όρους που επιβάλει το νέο Μνημόνιο στην Ελλάδα.

Η πρώην υπουργός και νυν ανεξάρτητη βουλευτής υποστηρίζει ότι «οι όροι του μνημονίου, στερούνται κάθε οικονομικής και πολιτικής λογικής, αποσταθεροποιούν την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Επίσης, τονίζει ότι οι όροι του μνημονίου όχι μόνο είναι επώδυνοι για το σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά και επιβαρύνουν επικίνδυνα την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία, ενώ αναμένεται να μειωθεί φέτος το ΑΕΠ κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολη, παρά την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, κατά την κ. Κατσέλη. Συνέπεια όλων αυτών θα είναι να μην επιτευχθεί η μείωση του δημοσίου χρέους στο 120% το 2020.

Το νέο μνημόνιο «αποτυγχάνει στον πρωταρχικό του στόχο, που είναι να καταστήσει βιώσιμο το χρέος», τονίζει η κ. Κατσέλη και προσθέτει ότι τελικά τείνει να καταστρέψει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, με τη δυνατότητα παρέμβασης της κυβέρνησης στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τη δυνατότητα αλλαγής των συλλογικών συμβάσεων ή ακόμα με την υποβάθμιση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς και με την αύξηση των ανισοτήτων, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Επισημαίνει, δε, ότι το νέο δάνειο συνδυάζεται με «έναν χωρίς προηγούμενο περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».

Τέλος, η κ. Κατσέλη θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο νέο μνημόνιο, ώστε «να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Πρέπει να διασφαλιστεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να ενισχυθούν οι συλλογικές συμβάσεις και το κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η μόνη δυνατή οδός για να αποφύγει η Ελλάδα την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη».