ΥΓΕΙΑ

Ερρίκος Ντυνάν: Καταγγελία για παραβίαση του απορρήτου σε οροθετικό ασθενή

Ερρίκος Ντυνάν: Καταγγελία για παραβίαση του απορρήτου σε οροθετικό ασθενή

Για κατάφορη παραβίαση του αυστηρού ιατρικού απορρήτου για τους οροθετικούς ασθενείς, σύμφωνα με το οποίο το τεστ HIV γίνεται ανώνυμα, καταγγέλλει πολίτης-παθών, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν».

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του Newsbomb.gr, το «Ερρίκος Ντυνάν» απαίτησε βιβλιάριο υγείας ή αστυνομική ταυτότητα, προκειμένου να διασταυρώσει το πλήρες ονοματεπώνυμό του. Σε περίπτωση άρνησης, του έγινε σαφές ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν θα του επέτρεπε να κάνει εξετάσεις για AIDS (HBsAg, Anti-HBs, Anti-HCV, Anti-HIV I&II).

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία:

«Πήγα στις 25-09-2015 να κάνω εξετάσεις για AIDS (HBsAg, Anti-HBs, Anti-HCV, Anti-HIV I&II) στο ιδιωτικό νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.

Με υποχρέωσαν να δώσω τα πραγματικά μου στοιχεία. Αν είναι δυνατόν!

Η δήλωση του πραγματικού ονοματεπώνυμου για HIV τεστ απαγορεύεται από τον νόμο. Αλλά ακόμα και να μην ισχύει αυτό, απαγορεύεται από την ιατρική και ανθρώπινη δεοντολογία.

Φαίνεται πως κάποιοι δεν σέβονται τίποτα και ξεχνάνε ότι είναι:
• Ιατροί που υπόκεινται στον όρκο του Ιπποκράτη
• Μα πάνω απ όλα άνθρωποι.

Τους έδειξα τη σχετική οδηγία και χαρτιά από τη Μονάδα Λοιμώξεων δημόσιου νοσοκομείου που έγραφε μόνο τα αρχικά από το ονοματεπώνυμο μου.

Τους είπα πως το HIV test γίνεται ανώνυμα και εμπιστευτικά. Τίποτα αυτοί.

Με απείλησαν πως θα με άφηναν χωρίς ιατρική βοήθεια και δεν θα δεχόντουσαν να κάνω εξετάσεις αν δεν τους έδινα το πραγματικό μου όνομα.

Δεν δεχόντουσαν κάποιο ψευδώνυμο. Απαιτούσαν να τους δείξω βιβλιάριο ή ταυτότητα.

Τελικά δήλωσα το όνομά μου και έκανα το test γιατί είχα ανάγκη να μάθω σε 2 ώρες αν είμαι οροθετικός ή όχι».

Σχετικές ειδήσεις