ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τα Χριστούγεννα του κ. Πάιατ – Πότε «κλειδώνει» ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

Τζέφρι Πάιατ
Τον Νοέμβριο η απόφαση για τον διάδοχο του Τζέφρι Πάιατ.
InTime / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυτές τις ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ συμπληρώνει πέντε χρόνια ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχοντας κατακτήσει το ρεκόρ του μακροβιότερου Αμερικανού αξιωματούχου σε αυτό το πόστο.

Υπηρέτησε τρεις Αμερικανούς προέδρους, τον Μπάρακ Ομπάμα, τον Ντόναλντ Τραμπ και τώρα τον Τζο Μπάιντεν και έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το αν τα Χριστούγεννα αυτά θα είναι τα τελευταία που θα περάσει στην πρεσβεία της Β. Σοφίας.

Πληροφορίες λένε ότι τον Νοέμβριο θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας για να εξετάσει το θέμα.

Επικρατέστερος για τη θέση και το μοναδικό όνομα που έχει διαρρεύσει είναι αυτό του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζωρτζ Τσούνη. Ισχυροί παράγοντες στην ελληνική ομογένεια, με τους οποίους συνομιλήσαμε, χαρακτηρίζουν τον κ. Τσούνη ως ικανό, πατριώτη και περήφανο Έλληνα.

Με καταγωγή από το χωριό Πλάτανος της Ναυπάκτου δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate και είναι ο εκλεκτός του γερουσιαστή και προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν στην Ελλάδα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με την τουρκική προκλητικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο, ο επόμενος πρέσβης θα έπρεπε να είναι διπλωμάτης καριέρας ή ένας πολιτικός διορισμός.

Διαχρονικά η επιλογή του State Deparment ήταν να είναι πάντα διπλωμάτης καριέρας με το βασικό επιχείρημα ότι διπλωμάτη καριέρας έστελναν και στην Τουρκία και έπρεπε να κρατηθούν οι ισορροπίες.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο διορισμός ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων του Μιχαήλ Σωτήρχου που υπηρέτησε την περίοδο 1989-1993 διορισμένος από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Από τον Ιούλιο που το Associated Press διέρρευσε το όνομα το Τζωρτζ Τσούνη, μέχρι και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και από τις επαφές που είχε εκεί, κανένα άλλο όνομα δεν έχει πέσει στο τραπέζι. Η υποψηφιότητα της αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια Ελένη Τσακοπούλου Κουνάλακη, έκλεισε νωρίς με δική της διάψευση. Αντιθέτως για τον κ. Τσούνη λέγεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει εντατική προετοιμασία ώστε να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις της αρμόδιας επιτροπής.

Όσο για τον υπερδραστήριο κ. Πάιατ, αφού θα δει και φέτος στολισμένη τη Χριστουγεννιάτικη Αθήνα που τόσο αγάπησε, ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά στο να έρθουν κοντά οι δύο χώρες. Ο επόμενος πρέσβης, διπλωμάτης ή όχι, θα πάρει τη σκυτάλη για να προσπαθήσει να κάνει εξίσου καλή δουλειά με μια Τουρκία, όμως, να γίνεται ολοένα πιο επιθετική. Και άρα η δουλειά που θα τον περιμένει θα είναι πάρα πολύ δύσκολη…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Δίκη βιτριόλι: Η ένταση στην αίθουσα, η εμφάνιση του Νώντα και το αίτημα για κλήτευση νέων μαρτύρων

Μενεγάκη: Αυτό της ζητάει ο Μάκης εδώ και χρόνια και εκείνη αρνείται «Τον λατρεύω αλλά δεν μπορώ»