ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δολοφονία Παύλου Φύσσα: Επτά χρόνια από την αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή

Δολοφονία Παύλου Φύσσα: Επτά χρόνια από την αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή
INTIME NEWS

18 Σεπτεμβρίου του 2013, Κερατσίνι... Ο Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός, χτυπημένος από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

Όπως αποδεικνύει η ιατροδικαστική έκθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ρουπακιάς χτύπησε δύο φορές τον 34χρονο αντιφασίστα μουσικό στην καρδιά εν ψυχρώ, με επαγγελματικές και υπολογισμένες κινήσεις.

Η δολοφονία Φύσσα, πυροδότησε κύμα οργής στην κοινωνία αλλά και την αντίδραση των Αρχών, αρχικά με τη συνένωση με εντολή του νυν υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σκόρπιων μέχρι τότε δικογραφιών για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και την αποστολή τους στην Δικαιοσύνη και ακολούθως με την κινητοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου που όρισε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να ερευνήσει την υπόθεση.

Η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Φύσσα συνεκδικάζεται μαζί με άλλες υποθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, μετά από πέντε και πλέον χρόνια, η δίκη φτάνει στο τέλος της, μετά και την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης.

Στις 7 Οκτωβρίου και ώρα 11 το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τους συνολικά 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου»

«Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου ως ελάχιστη δικαίωση στην μνήμη του Παύλου», αναφέρει η οικογένεια του Παύλου Φύσσα σε ανακοίνωση που εξέδωσε δια των δύο συνηγόρων της Ελευθερίας Τομπατζόγλου και Χρύσας Παπαδοπούλου, για την επέτειο δολοφονίας του στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.

«Επτά χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου, τα λόγια έχουνε στερέψει. 7 Οκτωβρίου 2020 περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίζει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλά και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αποφυλακιστεί μοιραία λόγω λήξεως του 18μηνου της προσωρινής κράτησης μαζί και ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς.

Ο Παύλος Φύσσας.INTIME NEWS

Δένδιας: «Μια βραδιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

«Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από μέλος της Χρυσής Αυγής. Μια βραδιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Το Κράτος Δικαίου αντέδρασε. Η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος οφείλουν να παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η πολύκροτη δίκη

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποινικής έρευνας η Δικαιοσύνη κατέληξε στην παραπομπή ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, της περιόδου 2012-2013, καθώς και πολλών άλλων θεωρούμενων ως στελεχών και ενεργών μελών της Χρυσής Αυγής.

Το σκεπτικό των δικαστών ήταν ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού αρχικά με πολλές τεχνικές αλλά και χωροταξικές δυσκολίες που στην πορεία λύθηκαν αλλά και άλλα προβλήματα που είχαν επίδραση στην εξέλιξη της, με βασικότερο την μη απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν επί σειρά μηνών να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές δικάσιμοι.

Ούτως ή άλλως η υπόθεση δεν είναι από αυτές που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς ο όγκος της δικογραφίας, ο αριθμός μαρτύρων, δικηγόρων και κατηγορουμένων δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει έναν τέτοιον υπολογισμό. Οι δημόσιες απολογίες για την δολοφονία Φύσσα που ακούστηκαν έξι χρόνια μετά το έγκλημα

Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα για να ακούσουν οι οικείοι του, οι φίλοι του και εκατοντάδες άλλοι πολίτες που συγκλονίστηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα, να απολογούνται δημόσια οι κατηγορούμενοι για όσα συνέβησαν τη νύχτα που ξεψύχησε σε ένα πεζοδρόμιο στο Κερατσίνι λαβωμένος από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς.INTIME NEWS

Χρειάστηκε να συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής για να ανέβουν στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα και οι δεκαεπτά συγκατηγορούμενοι του.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκαν οι απολογίες όσων εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού οι οποίες δεν εισέφεραν και πολλά στο δικαστήριο που ενώπιον του έχει μία δικογραφία που δέχεται πως ο Παύλος Φύσσας ήταν το στοχοποιημένο θύμα μίας ομάδας που συγκροτημένα και απολύτως τακτικά κινήθηκε εναντίον του για ιδεολογικούς λόγους.

Το δικαστήριο και οι δεκάδες άνθρωποι που παρακολούθησαν την απολογητική διαδικασία για την δολοφονία του 34χρονου, ουσιαστικά άκουσαν μία ομολογία, αυτήν του Γιώργου Ρουπακιά - διαφοροποιημένη ουσιαστικά με προηγούμενες του στους ανακριτές- και 17 απολογίες με βασικό χαρακτηριστικό την άρνηση κάθε εμπλοκής με το έγκλημα. Από τους 17 απολογούμενους μόνο δύο, οι Αθανάσος και Νικόλαος Τσόρβας τοποθέτησαν εαυτούς στο σημείο του εγκλήματος, το οποίο όμως δήλωσαν πως δεν είδαν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Aπαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown στην Αθήνα - Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες