ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Aπαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown στην Αθήνα - Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες

Κορονοϊός: Aπαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown στην Αθήνα - Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες
Associated Press

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση η σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης (17/09) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιος Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε συνολικά 359 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 212 εντοπίζονται στην Αττική, επαναφέροντας έτσι το σενάριο ενός νέου lockdown και πάλι στο τραπέζι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο briefing της Πέμπτης (17/09) χαρακτήρισε ανυπόστατο το δίλημμα υγεία ή οικονομία. «Για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός ακόμα lockdown.

Σ' αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι θα μπουν και πάλι σε αναστολή με το κράτος να καλύπτει το κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες η οικονομική αυτή δυνατότητα έχει προβλεφθεί, καθώς η κυβέρνηση έχει κρατήσει οικονομικές εφεδρείες για το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έρχεται.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει στο σχεδιασμό ένα γενικό και παρατεταμένο lockdown σε όλη τη χώρα, καθώς εξάλλου οι ειδικοί δεν το θεωρούν αναγκαίο σε περιφέρειες που έχουν ελάχιστα κρούσματα και χαμηλή διασπορά.

Εάν τα τελευταία μέτρα δεν αποδώσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο lockdown για μία με δύο εβδομάδες στην Αττική και ενδεχομένως σε κάποιες ακόμη περιφέρειες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Στόχος είναι να περιοριστεί και η μετάδοση στους χώρους εργασίας, καθώς για παράδειγμα χθες εντοπίστηκαν ακόμη 11 κρούσματα σε εταιρεία με 150 εργαζόμενους στο Κορωπί.

Τα σενάρια που διακινούνται θέλουν μάλιστα το lockdown στην Αττική να έρχεται πολύ σύντομα, με πιθανές ημερομηνίες την 25η Σεπτεμβρίου ή την 1η Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια Αττικής ειδικότερα βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Εμφανίζει καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως, και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο.

«Ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας βρίσκονται ήδη στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο», τόνισε την Πέμπτη (17/09) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας δήλωσε (ΣΚΑΪ): «Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown».

Ο κ. Σύψας μάλιστα αποκάλυψε ότι το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα καθώς οι κλίνες ΜΕΘ ιδίως στην Αττική δεν επαρκούν, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, προστίθενται, μέσα στις επόμενες 7 μέρες, 40 επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ.-Covid. Πρόκειται για 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών Μ.Ε.Θ. από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυκλώνας «Ιανός»: Στη δίνη της κακοκαιρίας το Ιόνιο - Δείτε LIVE την πορεία του φαινομένου