ΚΑΙΡΟΣ

Κυκλώνας «Ιανός»: Στη δίνη της κακοκαιρίας το Ιόνιο - Δείτε LIVE την πορεία του φαινομένου

Κυκλώνας «Ιανός»: Στη δίνη της κακοκαιρίας το Ιόνιο - Δείτε LIVE την πορεία του φαινομένου

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός», η οποία μέχρι στιγμής έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται - προς ώρας - η Ιθάκη, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά.

Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Παρασκευής (18/09), ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη νύχτα. Από τις τρεις τα ξημερώματα στο νησί σημειώνονται διακοπές ρεύματος, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας προσπαθούσαν να συντονίσουν την κατάσταση. Όπως είπε ο δήμαρχος Ιθάκης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους κατοίκους, έχουν όμως σημειωθεί πολλές πτώσεις δέντρων. «Εδώ και έξι ώρες παλεύουμε με την κακοκαιρία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Στανίτσας.

Δείτε βίντεο από την Ιθάκη

Στη Ζάκυνθο οι ισχυροί άνεμοι φθάνουν έως και τα 10 μποφόρ, ενώ σημειώνεται και δυνατή βροχή. Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βράδυ της Πέμπτης (17/09) πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Καλαμακίου, στη Ζάκυνθο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο και να σβήνουν την πυρκαγιά.

Δείτε βίντεο από το λιμάνι της Ζακύνθου:

Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από περιορισμένου αριθμού ειδοποιήσεις για κοπές δέντρων στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Δείτε βίντεο από την Κεφαλονιά

Έντονη βροχόπτωση σε Ηλεία και Μεσσηνία

Έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τη δυτική Ελλάδα, επεκτείνοντας το μέτωπο της καταιγίδας από τα νησιά του Ιονίου.

Το βράδυ της Παρασκευής (17/9) περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής και τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Δείτε βίντεο από περιοχή της Ηλείας:

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έστειλε, την Πέμπτη (17/09), νέο μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στη Μεσσηνία σχετικά με το «πέρασμα» του κυκλώνα.

Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, οι περιοχές από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο μεσογειακός κυκλώνας έως και το Σάββατο (19/09) είναι η Αττική, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Δείτε LIVE την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα:

Την πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι πιθανές πορείες του κυκλώνα

Για τον μεσογειακό κυκλώνα και τις πιθανές πορείες που θα ακολουθήσει μίλησε στο Mega ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες αναμένονται σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα «οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά που θα εκδηλωθούν» αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Σημείωσε, μιλώντας στο Mega, ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως».

«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

«Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά», κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ιανός» - Ζάκυνθος: Ποια ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν θα γίνουν