ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη: Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία

Τσούνης - Παναγιωτόπουλος
Ο νέος Αμερικανός πρέσβης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η στρατηγική αμυντική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα καθήκοντά του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει αναλάβει εδώ και μερικά 24ωρα ο Τζορτζ Τσούνης. Ο νέος Αμερικανός πρέσβης έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά επαφών και την Τετάρτη (11/5) συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, συμμετείχε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία εδράζεται σε κοινές αξίες και ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και ο ρόλος της Ελλάδας ως σταθερού, αξιόπιστου και διαχρονικού συμμάχου των ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν, επίσης, η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και υπογραμμίστηκε η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως θεμελιώδους προϋπόθεσης για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε, επίσης, ο σημαντικός ρόλος της ομογένειας στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ.

«Η πιο σημαντική συνεργασία στην Ευρώπη»

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης υπογράμμισε πως η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη και τώρα καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ.

«Χάρηκα που συναντήθηκα με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορούν να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία, βασιζόμενη στην ενημερωμένη μας Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Η αμυντική μας συνεργασία είναι μια από τις ισχυρότερες της Αμερικής στην Ευρώπη, τώρα πιο σημαντική από ποτέ», έγραψε στο Twitter ο κ. Τσούνης.

Το μήνυμα του Τζορτζ Τσούνη