ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορονοϊό για βραχύτερο χρονικό διάστημα

Θεοδωρίδου: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορονοϊό για βραχύτερο χρονικό διάστημα
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε τι ισχύει αναφορικά με την μετάδοση του κορονοϊού από τους εμβολιασμένους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών και την αποτελεσματικότητα τους έναντι του κορονοϊού.

Αρχικά, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «ο στόχος των εμβολίων κατά του Covid-19 ήταν η προστασία από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», σημειώνοντας πως «είναι στόχος που έχει επιτευχθεί απόλυτα και αποτελεσματικά, παρά την κυκλοφορία των μεταλλάξεων και κυρίως της παραλλαγής Δέλτα».

«Θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι δεν αποτελούσε αρχικό στόχο των εμβολίων η μείωση της μετάδοσης του ιού. Μεγάλος αριθμός μελετών με διαφορετικούς χρόνους και συνθήκες αφορά την μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, λιγότερο συχνά από τους ανεμβολίαστους, και ο κίνδυνος αυξάνει όταν στο περιβάλλον υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο», σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες με μοριακό έλεγχο». «Το επίπεδο της χημικής ανοσίας του εμβολιασμένου επιδρά στην τοπική ανοσία, δηλαδή στους βλεννογόνους μύτης -στόματος του ανώτερου αναπνευστικού, και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη την μόλυνση των εμβολιασμένων», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για την ανοσία

Αναφερόμενη στην ανοσία, η πρόεδρος της Επιτροπής σχολίασε πως «η ενίσχυση της ανοσίας, και της γενικής και της τοπικής, με τη χορήγηση της τρίτης δόσης φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, με αντίκτυπο την μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί ήδη με την μελέτη στο Ισραήλ», προσθέτοντας ότι σε δυο, τρεις μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση.

Ακόμη, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης σε νοσήσαντες και νόσου σε εμβολιασμένους. Η ανοσία από την φυσική νόσο φαίνεται να εξασθενεί και η προστασία που προσφέρει δεν είναι η ίδια για όλα τα άτομα και για όλες τις μορφές της νόσου»

Σημείωσε δε ότι «νόσος και εμβολιασμός θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη προστασία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Η κατανομή των 7.287 νέων μολύνσεων: 1.711 στην Αττική - 1.149 στη Θεσσαλονίκη

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν από σήμερα οι ανεμβολίαστοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Σάλος στο Big Brother: Διέρρευσε «ροζ» βίντεο από τους τεχνικούς – Παίρνουν κεφάλια στον ΣΚΑΪ (pics)