ΕΛΛΑΔΑ

Απολογούνται Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος

Απολογούνται Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος

Με απολογίες - μανιφέστα στις οποίες αναμένεται να κάνουν λόγο για «πολιτικές διώξεις», φέρονται να απαντούν στο βαρύ κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Το κατώφλι της πρώην Σχολής Ευελπίδων πέρασαν λίγο μετά τις 15:25 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον των ανακριτών κατά της διαφθοράς Σ. Γεωργουλέα και Χ. Παπακώστα.

gada3
gada2

«Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλο» φώναξε ένας από τους βουλευτές κατά τη διάρκεια της εισόδου τους στο κτήριο 6 που έγινε από την πίσω πόρτα.

Έξω από το χώρο των δικαστηρίων είχαν συγκεντρωθεί περί τα 100 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες βουλευτές. Μάλιστα, κατά την άφιξή τους ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν «ήρωες».

gada

Απολογίες-μανιφέστα

Με απολογίες - μανιφέστα, στις οποίες αναμένεται να κάνουν λόγο για «πολιτικές διώξεις», φέρονται να απαντούν στο βαρύ κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετατέθηκε για την Τετάρτη το μεσημέρι, από την Τρίτη που αρχικά είχε προσδιοριστεί, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη. Την Τετάρτη αναμένεται και η απολογία του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη.

Έξι ώρες κατέθετε ο Κασιδιάρης

Έξι ολόκληρες ώρες διήρκεσε η απολογία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ενώπιον των Ειδικών Ανακριτών.

Ο «επιχειρησιακός αρχηγός» της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, επιχείρησε κατά τη διάρκεια της απολογίας του να πείσει τους Ειδικούς Ανακριτές, ότι η δίωξή του είναι πολιτική και ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιχειρώντας να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι καμιά συνομιλία του δεν έχει καταγραφεί από τον «κοριό» της ΕΥΠ και ότι συνεπώς δεν προκύπτει ανάμειξή του σε εγκληματικές ενέργειες, όπως αυτή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο κατηγορούμενος βουλευτής φέρεται επίσης να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης του ενός εκ των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των ΑΝ. ΕΛ., ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση, γιατί ζητούσε χρήματα από μέλη.

Μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι ο εν λόγω μάρτυρας πληρώθηκε από δημοσιογράφο ιδιωτικού καναλιού για να παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία υποστήριξε όσα είχε καταθέσει και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ηλίας Παναγιώταρος: Μας κατηγορούν με τυχαία περιστατικά και ψευδομάρτυρες

Λίγο πριν τις 03:30 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η απολογία του Ηλία Παναγιώταρου η οποία διήρκησε περίπου 4 ώρες.

Στην απολογία του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής πήρε σχεδόν την ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτή του Ηλία Κασιδίαρη.

Ο κατηγορόυμενος βουλευτής φέρεται να είπε ότι όλο το κατηγορητήριο είναι αστείο, με ψεύτικους μάρτυρες και κατασκευασμένες κατηγορίες, που σαν στόχο έχουν την πολιτική δίωξή του.

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται στις δικογραφίες και φαίνεται να τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης τα χαρακτήρισε "τυχαία".

Το κατηγορητήριο

«Η εν λόγω ομάδα (Χρυσή Αυγή) επικεφαλής της οποίας εξαρχής ήταν ο Ν. Μιχαλολιάκος μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό υπο την επωνυμία Χρυσή Αυγή. Ήδη κατά το χρόνο αυτό επήλθε διαχωρισμός του πολιτικού τμήματος της οργανώσεως από το επιχειρησιακό τμήμα αυτής σκοπός του οποίου ήταν η δια της βίας αντιμετώπιση των θεωρούμενων ως εχθρών της οργάνωσης….

Σε ιδεολογικό επίπεδο η οργάνωση υπεραμύνεται της φυλετικής καθαρότητας της Αρείας Φυλής (στην οποία φέρεται ανήκων και ο ελληνικός λαός) και της ανωτερότητας αυτής έναντι μη "Αρείων" πληθυσμών, δηλαδή θεωρεί ότι οι μη ανήκοντες στη "λαϊκή κοινότητα της φυλής" είναι υπάνθρωποι, τους υπανθρώπους, δε, συγκαταλέγονται οι αλλοδαποί, οι μετανάστες, οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι έχοντες κινητικά ή νοητικά προβλήματα αλλά και οι διαφωνούντες με τις θέσεις και τις απόψεις της Χ.Α».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος

Με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο βρίσκονται αντιμέτωποι οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά στην ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων. Από αυτά τα σοβαρότερα είναι:

1. Απόπειρα ανθρωποκτονίας με δράστη τον Κωνσταντίνο Κοντόμο.

2. Ανθρωποκτονία από πρόθεση και από κοινού με τους κατηγορούμενους Δ.Λ και Χ.Σ.

3. Απόπειρα ανθρωποκτονίας και άμεση συνέργεια σε αυτή με τους κατηγορούμενους Γ.Α και Α. Χ υπόθεση για την οποία περατώθηκε η κύρια ανάκριση

4. Ληστεία από κοινού με τους κατηγορουμένους Α.Β και Α. Γ.

5. Ληστεία από κοινού με τον κατηγορούμενο Ν. Β. κλπ

6. Έκρηξη και παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες με τους κατηγορούμενους Ζ. Μ

7. Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με κατηγορούμενους τους Α. Π. Κλπ

8. Διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης κλπ με κατηγορούμενους τους Α. Π κλπ

9. Απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή με κατηγορούμενους τους Β. Σ κλπ

10. Ανθρωποκτονία από πρόθεση με κατηγορούμενο τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ελεύθεροι οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στους ειδικούς ανακριτές οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Στον πρώτο κατά σειρά κατηγορούμενο επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης από τη χώρα, ενώ σε βάρος του δεύτερου επιβλήθηκε και η υποχρεωτική εμφάνισή του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, ο πρώτος κατά σειρά κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση από μία κλήση σε συγκατηγορούμενο συγγενή του.

Ο τρίτος κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.


Διαβάστε επίσης:

Τι θα υποστηρίξει ο Ηλίας Κασιδιάρης ενώπιον των ανακριτών

Ελεύθερος ο ένας κατηγορούμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Στον ανακριτή σήμερα Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος

Γιώργος Ρουπακιάς: «Η γυναίκα μου με έβαλε 10 χρόνια ακόμη μέσα»

Τα ευρήματα στο σπίτι του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χ.Παππά (pics)

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτές είναι οι κλήσεις τη βραδιά που δολοφονήθηκε ο Φύσσας

Χειροπέδες σε τρεις πρώην φρουρούς βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Σαμαράς: Η ηγεσία της Χ.Α. θα δικαστεί για εγκληματικές ενέργειες

«Σφαγή» μέσα στη Χρυσή Αυγή για τη νέα ηγεσία

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτές είναι οι κλήσεις τη βραδιά που δολοφονήθηκε ο Φύσσας

Το πιστόλι του Παναγιώταρου χρησιμοποιήθηκε στην κηδεία του Ντερτιλή

«Μιχαλολιάκος και συλληφθέντες βουλευτές είχαν διευθυντικό ρόλο»

Πατέλης για Ρουπακιά: Τι πήγε και έκανε ο μ...κας, κατέστρεψε τα πάντα

Σοκάρουν οι διάλογοι που κατέγραψε ο κοριός της Αντιτρομοκρατικής

«Αν μας βγάλουν εκτός νόμου έχουμε 100 έτοιμους να πέσουνε!»