ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική έκκληση του δημάρχου Λέσβου στην Πρωθυπουργό για άμεση παρέμβαση στο μεταναστευτικό

Δραματική έκκληση του δημάρχου Λέσβου στην Πρωθυπουργό για άμεση παρέμβαση στο μεταναστευτικό

Επιστολή στην Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου απέστειλε σήμερα Παρασκευή (4/9) ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψεότι απερρίφθη το αίτημα του να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, είναι κρίσιμη, άμεση και υψίστης σημασίας», αναφέρει στην επιστολή του προς την Πρωθυπουργό ο κ. Γαληνός.

«Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν επιπλέον πλοία αλλά και αεροπλάνα αποκλειστικά για την μεταφορά μεταναστών και προσφύγων. Το διακύβευμα είναι η αποφυγή, πάση θυσία, της κοινωνικής έκρηξης και των ανεξέλεγκτων και εξαιρετικά επικίνδυνων επακόλουθων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με γραπτή εισήγησή μου πρότεινα την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» προσθέτει ο δήμαρχος.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γαληνός έκανε γνωστό ότι απερρίφθη το αίτημα του να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Σύμφωνα με τον τύπο του νόμου δεν προβλέπεται η κήρυξη ενός τόπου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων. Υπάρχει ακόμα όμως και η ουσία της κατάστασης την οποία ζούμε και αδυνατούμε πλέον να διαχειριστούμε» εξήγησε.

Στην επιστολή του στην Πρωθυπουργό την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Επικρατείας Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο, στον Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακρυδημήτρη, στον Υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα, ο κ. Γαληνός αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί όπου «το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Λέσβου».

Όπως αναφέρει «είναι φυσικό, οι παραπάνω αριθμοί να μην είναι διαχειρίσιμοι και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα των τοπικών φορέων.

Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα τόσο ανάμεσα στις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την αποχώρησή τους προς τον τελικό προορισμό, τόσο και στην τοπική κοινωνία, η οποία υφίσταται τρομερή πίεση από τα δυσάρεστα επακόλουθα της διαμονής αυτών των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής.

Ενδεικτικό του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος είναι οι καθημερινές αναταραχές στο εσωτερικό του λιμένα Μυτιλήνης με πολλούς τραυματίες. Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει συγκεκριμένα σημεία της πόλης απροσπέλαστα και επικίνδυνα για τους κατοίκους της πόλης προκαλώντας μάλιστα και τεράστιες ζημιές σε τοπικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους».

«Σας απευθύνω δραματική έκκληση για τις άμεσες σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποφύγουμε το κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι άδικο για όλους τους απλούς πολίτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσους μήνες τώρα, να συμβεί αυτό που απευχόμαστε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό.

Είναι όμως, άδικο και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες, που υφίστανται - εκτός των άλλων - και αυτή τη δοκιμασία» καταλήγει ο κ. Γαληνός.

Ρoή Ειδήσεων