ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για τη δράση της ΜΙΤ στην Αυστρία: «Σχεδίαζαν δολοφονία πολιτικού»

Αποκαλύψεις για τη δράση της ΜΙΤ στην Αυστρία: «Σχεδίαζαν δολοφονία πολιτικού»
Συναγερμός στην Αυστρία για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών
AP Images

Οι New York Times έφεραν στο φως της δημοσιότητας τη μαρτυρία ενός άνδρα που υποστηρίζει ότι είναι μέλος της ΜΙΤ και είχε εντολή να σκοτώσει Κουρδοαυστριακό πολιτικό, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το «κυνήγι» των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν από τα «όργανα» του «Σουλτάνου».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποκάλυψη στην οποία προχώρησε η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτή, ένας άνδρας που δήλωσε το όνομα Feyyaz Ozturk κατέθεσε πως ήταν Τούρκος πράκτορας που δούλευε για τη ΜΙΤ και είχε εντολή να σκοτώσει έναν Κουρδοαυστριακό πολιτικό.

Παράλληλα, με βάση κάποια στοιχεία που έδωσε στη μαρτυρία του ο Ozturk άνοιξε ξανά η υπόθεση της καταδίκης υπαλλήλου του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times «ένα απόγευμα τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας που υποστήριξε ότι είναι Τούρκος πράκτορας μπήκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Βιέννη. Έδωσε μια εκρηκτική κατάθεση. Αυτός ο άνδρας είπε πως είχε εντολή να σκοτώσει έναν Κουρδο-Αυστριακό πολιτικό, πράγμα το οποίο δεν ήθελε να κάνει και ζήτησε άσυλο από την αστυνομία».

«Αυτούς ήθελαν να χτυπήσουν»

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times, ο Ozturk yυποστήριξε πως είχε εντολή να δολοφονηθεί η αυστριακή, κουρδικής καταγωγής, πολιτικός Μπεριβάν Ασλάν. Όπως υποστήριξε η πρώτη φορά που είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα ήταν το 2018 στην Κωνσταντινούπολη. Η επίθεση ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Μάρτιο, αλλά το lockdown λόγω κορονοϊού απέτρεψε το σχέδιό του.

Ο Ozturk, που έχει ιταλική υπηκοότητα, δεν μπόρεσε τότε να ταξιδέψει στη Βιέννη και «κόλλησε» στο Ρίμινι όπου μετά και από ένα ατύχημα που είχε (σ.σ. έσπασε το πόδι του), επικοινώνησε με τους εντολείς του και τους είπε πως δεν μπορεί να αναλάβει την αποστολή. Τον Αύγουστο ταξίδεψε στο Βελιγράδι και συναντήθηκε ξανά με ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για την αποστολή κι όπως κατέθεσε του είπαν «δεν μας ενδιαφέρει αν θα πεθάνει ή αν θα τραυματιστεί. Θέλουμε να πάρει το μήνυμα». Σύμφωνα με άλλα ρεπορτάζ, ο Ozturk υποστήριξε πως στόχοι ήταν και ο Πίτερ Πιλτζ, εκδότης και άλλοτε πολιτικός, και ο Αντρέας Σίντερ.

«Έτοιμος να κυνηγήσει αντιπάλους ο Ερντογάν»

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Ozturk είπε πως «είχε αναγκαστεί να ψευδομαρτυρήσει για να καταδικαστεί ένας υπάλληλος του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Αν οι ισχυρισμοί του είναι αληθινοί, δίνουν νέα στοιχεία για το κατά πόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να κυνηγήσει και πάλι τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Οι Times υποστηρίζουν πως έχουν στην κατοχή τους όλη την ομολογία του Ozturk και αναφέρουν παράλληλα πως μπορεί από αυτή την υπόθεση να ανοίξει ξανά η υπόθεση της καταδίκης του Metin Topuz, που εργαζόταν για το State Department στην Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών στην Κωνσταντινούπολη. Θυμίζουμε πως ο Topuz είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2020 σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία της υποβοήθησης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Την απόφαση είχε πάρει δικαστήριο της Τουρκίας.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την υπόθεση ως μια από τις πολλές εναντίον Αμερικανών πολιτών και κυβερνητικών υπαλλήλων των ΗΠΑ στις οποίες η Ουάσιγκτον θεωρεί αβάσιμες και τις ερμηνεύει ως μια προσπάθεια του Ερντογάν να τις χρησιμοποιήσει υπέρ του στις τεταμένες σχέσεις του με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, γίνονται αναφορές στο «κυνήγι» των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, ειδικότερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση της Αυστρίας εδώ και καιρό ανησυχεί έντονα για την επιρροή που μπορεί να έχουν οι μυστικές υπηρεσίας της Τουρκίας στο εσωτερικό της χώρας.

«Σοβαρή υπόθεση, η ΜΙΤ έχει στρατολογήσει παρακρατικούς»

Μάλιστα, αναφέρει το ρεπορτάζ πως η υπόθεση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στην Αυστρία. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεάμερ, στους Times. «Παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτή την υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Αυστρίας, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε μεταξύ άλλων πως αν επιβεβαιωθούν όσα ανέφερε ο Ozturk τότε θα σημάνει ένα νέο επίπεδο ανάμιξης της Τουρκίας στα εσωτερικά της Αυστρίας.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως τον Σεπτέμβριο μια ειδική αστυνομική επιτροπή έβγαλε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο στη ΜΙΤ έχουν στρατολογηθεί παρακρατικοί για να δημιουργήσουν προβλήματα και βίαιες συγκρούσεις στη διάρκεια διαμαρτυρίας που έκαναν Κούρδοι σε περιοχή της Βιέννης.

Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είχε δηλώσει πως «η τουρκική ανάμιξη στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχει θέση στην Αυστρία». Πηγές του αυστριακού υπουργείου εσωτερικών, άλλωστε, αναφέρουν πως στη χώρα υπάρχουν 270.000 άνθρωποι με ρίζες από την Τουρκία και το ένα τρίτο από αυτούς είναι Κούρδοι.

Η υπουργός μετανάστευσης και ασύλου της Τουρκίας, Σουζάν Ραμπ, σχολίασε με τη σειρά της πως «Η Αυστρία έχει γίνει στόχος της τουρκικής κατασκοπείας. Το μακρύ χέρι του Ερντογάν έχει φτάσει μέχρι τη Βιέννη». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ozturk έκανε την εμφάνισή του στο αυστριακό αστυνομικό τμήμα στις 15 Σεπτεμβρίου κι από τότε κρατείται από τις αρχές. Η Τουρκία την ίδια στιγμή, αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τον εν λόγω άνδρα και οποιαδήποτε σχέση του με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Υγειονομική «βόμβα» τα γηροκομεία - Σε καραντίνα μονάδα στα Ιωάννινα