ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο ρόλος της Χερσώνας,οι Αμερικανοί και το επιφυλακτικό Κίεβο

Νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά την απόσυρση των Ρώσων από τη Χερσώνα
Νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά την απόσυρση των Ρώσων από τη Χερσώνα
Α.Ρ

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετά την απόσυρση των Ρώσων απο την στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα στο νότο. Οι Ουκρανοί είναι επιφυλακτικοί, ενώ οι Αμερικανοί βλέπουν μία νέα ευκαιρία για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Η υποχώρηση της Ρωσίας από την Χερσώνα, μια περιφερειακή πρωτεύουσα στη νότια Ουκρανία που κατέλαβε η Μόσχα στις αρχές του πολέμου, και ένα πιθανό θέατρο σκληρών μαχών κατά τη διάρκεια του χειμώνα , θα μπορούσε να δώσει και στις δύο χώρες την ευκαιρία να διαπραγματευτούν την ειρήνη, δήλωσε ο Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι έως και 40.000 Ουκρανοί άμαχοι και πολύ περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο, που τώρα διανύει τον ένατο μήνα του. «Το ίδιο πράγμα συμβαίνει πιθανώς από την ουκρανική πλευρά», πρόσθεσε ο Mίλεϊ «Υπήρξε τεράστιος πόνος, ανθρώπινος πόνος», είπε μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη (8/11) ότι είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα επιστρέψει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, θα παράσχει αποζημίωση για τις ζημιές του πολέμου και θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία έχει δηλώσει επίσης ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες και αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της αποσύρονται από τη Χερσώνα. Το Κίεβο προειδοποιεί ωστόσο ότι οι Ρώσοι προσποιούνται την αποχώρηση για να παρασύρουν τον ουκρανικό στρατό σε μια σκληρή μάχη στη στρατηγική βιομηχανική πόλη-λιμάνι, που αποτελεί πύλη προς την κατεχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Μίλεϊ ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ, είπε ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει 20.000 έως 30.000 στρατιώτες στη Χερσώνα n και η πλήρης υποχώρηση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. «Τα αρχικά σημάδια είναι ότι στην πραγματικότητα το κάνουν. Ανακοίνωσαν δημόσια ότι το κάνουν. Πιστεύω ότι το κάνουν για να διατηρήσουν τη δύναμή τους για να αποκαταστήσουν τις αμυντικές γραμμές νότια του ποταμού (Δνείπερου), αλλά αυτό μένει να το δούμε», είπε.

Για την Ουάσιγκτον οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν πιθανότατα την υποχώρηση για να ανασυντάξουν τα στρατεύματά τους για μια εαρινή επίθεση, αλλά «υπάρχει επίσης μια ευκαιρία εδώ, ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις».

Αλλά για να έχουν μια ευκαιρία οι διαπραγματεύσεις, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια «αμοιβαία αναγνώριση» ότι μια στρατιωτική νίκη «ίσως δεν είναι εφικτή με στρατιωτικά μέσα, και επομένως πρέπει να στραφείτε σε άλλα μέσα», είπε επικαλούμενος τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ως παράδειγμα.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Ουκρανία προηγμένα drones προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση με τη Ρωσία, όπως έγραψε η Wall Street Journal. Το Κίεβο ζητάει όπλα εδώ και μήνες. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν αντανακλά το όριο των ειδών όπλων που η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να παράσχει για την άμυνα της Ουκρανίας, σημείωσε η WSJ. Έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά την Τετάρτη έγραφε:

«Το Πεντάγωνο απέρριψε το αίτημα με βάση τις ανησυχίες ότι η παροχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Grey Eagle MQ-1C θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να δώσει σήμα στη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ παρέχουν όπλα που θα μπορούσαν να στοχεύουν θέσεις εντός της Ρωσίας» δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν την απόφαση.

Η Ουκρανία απαντά επιφυλακτικά στην απόσυρση των Ρώσων

Καθώς οι λεπτομέρειες των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων παραμένουν αδιαφανείς στη Χερσώνα, ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει κατά της θριαμβολογίας, μέχρι να υπάρξει μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης στο έδαφος.

Στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης (9/11), ο Ζελένσκι κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση παρά την «πολλή χαρά στον χώρο των μέσων ενημέρωσης σήμερα», λέγοντας «Ο εχθρός δεν μας φέρνει δώρα, δεν κάνει χειρονομίες καλής θέλησης. Αγωνιζόμαστε». «Και όταν πολεμάς, πρέπει να καταλάβεις ότι κάθε βήμα είναι πάντα αντίσταση από τον εχθρό, είναι πάντα η απώλεια των ζωών των ηρώων μας.

«Ως εκ τούτου, κινούμαστε πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς περιττό ρίσκο. Για το συμφέρον της απελευθέρωσης ολόκληρης της γης μας και για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι απώλειες».

Ο Mιχαίλο Ποντόλιακ ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters: «Μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική απόσυρση». Αργότερα έγραψε στο Twitter: «Δεν βλέπουμε σημάδια ότι η Ρωσία εγκαταλείπει τη Χερσώνα χωρίς μάχη».

Ο Oλέξι Αρέστοβιτς, άλλος ανώτερος προεδρικός βοηθός, είπε ότι οι προθέσεις της Μόσχας παραμένουν ασαφείς. «Αποχωρούν αλλά όχι τόσο όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασυγκρότηση», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram το βράδυ της Τετάρτης. «Και προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους. Θα εμπλακούν σε μάχη μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη Χερσώνα; Προχωρούν πολύ αργά», πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι σχολιαστές και αξιωματούχοι απέφευγαν προσεκτικά τη λέξη υποχώρηση, μιλώντας για «απόσυρση» στο πλαίσιο μίας έξυπνης στρατιωτικής κίνησης ανασυγκρότησης στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Δεν είναι γνωστό σε αυτό το στάδιο πώς θα απαντήσουν οι Ουκρανοί. Τα στρατεύματά τους στις νότιες γραμμές του μετώπου έχουν εξαντληθεί και η γη μπροστά τους είναι πιθανό να είναι βαριά ναρκοθετημένη. Η καταδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων θα οδηγούσε σε περισσότερη αιματοχυσία, όπως και κάθε μάχη σε πυκνές περιοχές όπως η πόλη Χερσώνα.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος ήταν συχνά επικριτικός προς το Υπουργείο Άμυνας και την ανώτατη διοίκηση, είπε ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν, διοικητής των δυνάμεων στην Ουκρανία «έκανε μια δύσκολη αλλά σωστή επιλογή ανάμεσα σε παράλογες θυσίες...» Ο Καντίροφ πρόσθεσε ότι η Χερσώνα ήταν ένα δύσκολο μέρος για να πολεμήσεις, ειδικά χωρίς εγγυημένες διαδρομές ανεφοδιασμού.

Σχετικές ειδήσεις:

Guardian: Το Κίεβο κέρδισε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο

Ζαχάροβα: Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις συνομιλίες με την Ουκρανία

Αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις από τη δυτική όχθη του Δνείπερου