ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ορκίστηκαν οι 600 εκλεγμένοι βουλευτές - Το Σάββατο ορκίζεται ο Ερντογάν

Τουρκία: Ορκίστηκαν οι 600 εκλεγμένοι βουλευτές - Το Σάββατο ορκίζεται ο Ερντογάν
AP

Τουρκία: Το παρών στην τελετή έδωσαν αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ξένων αποστολών, ενώ στην Τουρκία βρέθηκε και ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Βασίλης Κασκαρέλης, καθώς και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ορκίστηκαν οι 600 εκλεγμένοι βουλευτές του νέου κοινοβουλίου της Τουρκίας την Παρασκευή, με πολιτικό όρκο υπό το βλέμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το θεωρείο.

Πριν την ορκωμοσία των βουλευτών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας.

Σήμερα, Σάββατο 3 Ιουνίου αναμένεται να ορκιστεί και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η πρώτη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας της Τουρκίας έγινε υπό την προεδρεία του προέδρου του MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), του 75χρονου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ο γηραιότερος εν ενεργεία βουλευτής, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να παρακολουθεί την ορκωμοσία από το θεωρείο, καθώς δεν είναι πλέον βουλευτής.

Αξίζει να αναφερθεί, πως, ο Κιλιτσντάρογλου δεν σηκώθηκε όπως έκαναν όλοι στην αίθουσα, όταν εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ορκωμοσία των βουλευτών έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια, καθώς στην Εθνοσυνέλευση οι βουλευτές ορκίζονται ένας ένας.

Το παρών στην τελετή έδωσαν αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ξένων αποστολών, ενώ στην Τουρκία βρέθηκε και ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Βασίλης Κασκαρέλης, καθώς και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το βράδυ του Σαββάτου πρόκειται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με κορυφαία στελέχη του Ερντογάν, που βρίσκονται χωρίς χαρτοφυλάκιο.

Προς το παρόν πάντως είναι άγνωστο που θα αξιοποιηθούν Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού.

Να σημειώσουμε πως το παρών στην ορκωμοσία του Ερντογάν θα δώσει και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι ήδη στην Άγκυρα για ακόμα έναν λόγο, να κάμψει τις αντιστάσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.