ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας»

Ερντογάν: «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας»

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα της προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ, υποσχόμενος ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί μια τακτική... φιλίας, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη από τη Δύση, μεταξύ αυτών και τα μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, αφού υποσχέθηκε για πρώτη φορά ότι «δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους, μετά και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργού.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας», ανέφερε ο Ερντογάν συγκεκριμένα.

«Ο σκοπός είναι να κερδίσουμε περισσότερους φίλους, παρά εχθρούς», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε: «Πιστεύω ότι όταν ανοίξει το Κοινοβούλιο, αυτή θα είναι η σύμβαση που θα τονίσει ο Πρόεδρος της Βουλής μας στις διεθνείς συμβάσεις» είπε.

Παράλληλα επισήμανε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε εμποδίσει αυθαίρετα καμία χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία».

Το τριπλό άξελ του Τούρκου προέδρου

Όπως ίσως θα καταλάβατε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του εξελίσσεται ως ένας καταπληκτικός αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ. Στο Βίλνιους κατάφερε το... ακατόρθωτο.

Από σκληροπυρηνικός εκβιαστής του ΝΑΤΟ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετετράπη σε λάτρη της Ε.Ε. και από το Μητσοτάκης γιοκ, θέλει κοινό υπουργικό συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη.

Μιλάμε για θαύμα! Μέσα σε δυο μέρες ο άλλοτε σκληρός Ταγίπ Ερντογάν που έβριζε θεούς και δαίμονες, που απειλούσε τον Μπάιντεν και την Ελλάδα ότι θα έρθει μια νύχτα, έγινε αρνάκι.

Τι συνέβη στο Βίλνιους; Ξαφνικά έβαλε νερό στο κρασί των έναντι των ΗΠΑ και είναι έτοιμος να συνομιλήσει μαζί τους, έδωσε το πράσινο φως για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ και συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας και να γίνει το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Μιλάμε για τριπλό άξελ επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων για να χρησιμοποιήσω όρους του καλλιτεχνικού πατινάζ. Και το καλύτερο όλων; Ζήτησε να γίνει και μέλος της Ε.Ε. η Τουρκίας όταν στο παρελθόν ο ίδιος απέφευγε την Ένωση όπως ο διάβολος το λιβάνι!

Βρε πώς αλλάζουν τα πράγματα όταν ψάχνεις για... money. Προφανώς απευθύνθηκε για «παράδες» και στις χώρες του κόλπου, αλλά βρήκε τοίχο.

Τα ποσά που χρειάζεται είναι δυσθεώρητα και μόνο η Δύση μπορεί να του τα δανείσει με σχετικά ευνοϊκούς όρους, οπότε ο πρόεδρος Ερντογάν προτίμησε να κάνει καμιά κωλοτούμπα τύπου Κομανέντσι παρά να εξακολουθεί να το παίζει πολλά βαρύς...

Τι συνέβη στο Βίλνιους

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Επαφές Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους

Σημειώνεται ότι από ώρα σε ώρα ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου.

Επί μία ώρα συνομιλούσαν οι δύο ηγέτες

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Απόσπασμα από τον διάλογο των δύο ανδρών καταγράφηκε μάλιστα και σε ζωντανή μετάδοση.

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε με θετική ατζέντα στη συνάντηση και βλέποντας ευκαιρία, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο επανεκκίνησης στις σχέσεις των δύο χωρών, με ξεκάθαρες, ωστόσο, τις κόκκινες γραμμές.

Σχετικές ειδήσεις