ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάγερ: Καλεί δεύτερη διεθνή σύνοδο για Ουκρανία

Σταϊνμάγερ: Καλεί δεύτερη διεθνή σύνοδο για Ουκρανία

Να διεξαχθεί μία δεύτερη διεθνής σύνοδος στη Γενεύη, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην ουκρανική κρίση, κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Σταϊνμάγερ απηύθυνε την έκκληση αυτή σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια. . . να γίνει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.

Ο Σταϊνμάγερ είπε ότι ο στόχος μιας τέτοιας συνόδου θα είναι να «υπάρξει επιτέλους μια σαφής συμφωνία για το πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση και σταδιακά να κινηθούμε προς μια πολιτική διευθέτηση».

«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο, διότι θα σήμαινε μόνον ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την 17η Απριλίου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η ΕΕ είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία στη Γενεύη η οποία περιέγραφε τα βήματα που οφείλεται να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλακών και της έναρξης ενός εθνικού διαλόγου, με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Ο ΟΑΣΕ εντέλλεται να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Μόσχα και το Κίεβο, πάντως, κατηγορούν η μια την άλλη ότι υπονομεύει τη συμφωνία, ωστόσο νωρίτερα σήμερα ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες» θα γίνουν νέες προσπάθειες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προκειμένου η ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει έναν «διάλογο» με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Ένταση ξανά στην Οδησσό, χάος στο Σλαβιάνσκ (video+photos)