ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλεψη – σοκ: Νέα αύξηση στα επιτόκια τον Ιούλιο

Πρόβλεψη – σοκ: Νέα αύξηση στα επιτόκια τον Ιούλιο

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης, με τη επικεφαλής της ευρωτράπεζας, να χτυπά καμπανάκι για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και τον Ιούλιο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά η πορεία στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του δ.σ. της EKT, Pablo Hernandez de Cos.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης, με τη επικεφαλής της ευρωτράπεζας, να χτυπά καμπανάκι για τον πληθωρισμό, αναφέροντας πως παραμένει σε «απαράδεκτα επίπεδα».

Ουσιαστικά η Γαλλίδα άφησε ανοικτό παράθυρο για νέα αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούλιο. "Εάν υλοποιηθεί το κεντρικό σενάριο των προβλέψεών μας που δημοσίευσε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει επίσης να αυξήσουμε ξανά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά πέρα από αυτό δεν είναι σκόπιμο να κάνουμε προβλέψεις", δήλωσε ο Pablo Hernandez de Cos στα πλαίσια εκδήλωσης στην Ισπανία.

Η κεντρική τράπεζα για τις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Iσπανός κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι, δεδομένης της «υψηλής αβεβαιότητας θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα με τα δεδομένα και, ειδικότερα, τη συνολική εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα».

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός , υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παραμένει υψηλός παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.