ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Ο ανθρώπινος πόνος μεγαλύτερος από τις διαφορές μας

Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τον σεισμό στην Τουρκία και τη βοήθεια της Ελλάδας στους πληγέντες. 

«Ο ανθρώπινος πόνος είναι μεγαλύτερος από τις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας», είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Star.

Στη συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στον φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ανείπωτη καταστροφή» που έχει προκαλέσει «ανείπωτη θλίψη» στον πλανήτη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δένδιας, «η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει πάρα πολύ. Μία περιοχή με θερμοκρασίες κάτω από το 0 το βράδυ. Χρειάζονται 65.000 σκηνές, χρειάζονται κοντέινερ. Δεν υπάρχουν νοσοκομειακές κλίνες στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Star, επανέλαβε πως η βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα δεν είναι μόνο για την Τουρκία, είναι και για τη Συρία. «Έχουν πληγεί τα δίκτυα. Έχει πληγεί το σύνολο της περιοχής από τους δύο σεισμούς. Οι κάτοικοι είναι έντρομοι. Τα Άδανα είναι μια πόλη φάντασμα», επανέλαβε ο κ. Δένδιας.

Νίκος Δένδιας: Τι μου είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον εναγκαλισμό τους μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του μέχρι πάνω από 35.000 πολίτες. «Έχουν υπάρξει 1.600 μετασεισμοί. Αν δεν υπάρξουν μετασεισμοί, δεν υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να παραμείνει στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά την Τουρκία και στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τούρκοι και οι Σύροι θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε, όμως είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή, που όποια δυνατότητα έχουμε, δεν ανταποκρίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει «να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια που θα δείξει την αλληλεγγύη στους Τούρκους. Χρειάζεται πανελλήνια προσπάθεια για βοήθεια».

Τι είπε για τις σχέσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κλήθηκε να σχολιάσει και την επικοινωνία που είχαν έπειτα από πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα κρατήσω το ανθρώπινο στοιχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, για να προσθέσει: «Νομίζω ότι είναι νωρίς για οτιδήποτε άλλο. Όσο σοβαρές και αν είναι οι διαφορές, ο ανθρώπινος πόνος είναι κάτι μεγαλύτερο. Ο ανθρώπινος πόνος είναι μεγαλύτερος από τις διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «σε επίπεδο κλίματος υπάρχει άλλη πραγματικότητα. Εδώ είναι μια τραγωδία. Η Ελλάδα θα βοηθήσει και την Τουρκία και την Συρία, σε όποιο βαθμό μπορεί».

Κληθείς πάντως να σχολιάσει αν οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν αργότερα από την ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν λόγω του φονικού σεισμού, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Οι τουρκικές εκλογές νομίζω θα γίνουν στην ώρα τους».

Σχετικές ειδήσεις