ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την πυραυλική επίθεση

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την πυραυλική επίθεση
Eurokinissi

Όλα όσα συνέβησαν κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό, όπου καταγράφηκε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους - «Πυρά» του διεθνή Τύπου

Σύσσωμος ο διεθνής και ο εγχώριος Τύπος καταπιάστηκε με τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια συνάντηση που επισκιάστηκε από την επίθεση βαλλιστικών πυραύλων.

Μάρτυρες που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης μετέφεραν το σοκ που υπέστησαν εξαιτίας της ηχηρής έκρηξης, του εκκωφαντικού ήχου των σειρήνων που αντιλάλησαν αλλά και του ωστικού κύματος που ξέσπασε όταν βαλλιστικοί πύραυλοι έπεσαν πολύ κοντά στο σημείο συνάντησης των δύο ηγετών.

Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Οδησσό περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης, τονίζοντας πως «ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο βαν. Όταν ακούσαμε την έκρηξη, ένα μπουμ και είδαμε μαύρο καπνό. Με το ωστικό κύμα, καταλάβαμε πως είναι πολύ κοντά. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τις οικογένειές μας».

«Ακούστηκαν εκρήξεις και ένας δυνατός κρότος»

Από την πλευρά της, η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Γεωργία Σκιτζή, τόνισε πως η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση άνω των 200 μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν η ελληνική αποστολή. «Η αγωνία και η ένταση ήταν μεγάλη εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, κινήθηκαν γρήγορα και ακολούθησαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Γρήγορα επιβιβασθήκαμε στα οχήματα, προκειμένου να είμαστε σε κίνηση».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «κατά την ξενάγηση στο λιμάνι της Οδησσού, ξαφνικά ακούστηκαν εκρήξεις και ένας δυνατός κρότος. Τότε, μάθαμε ότι ήταν η έκρηξη του βαλλιστικού πυραύλου. Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή. Γρήγορα έσπευσε όλη η αποστολή στα αυτοκίνητα, ώστε να συνεχίσουμε στον επόμενο σταθμό», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «Ακολουθήσαμε όλα τα πρωτόκολλα και απομακρυνθήκαμε από το σημείο».

Ήχησαν σειρήνες – Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα

Μετά την έκρηξη, στην περιοχή ήχησαν σειρήνες, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ενώ ενεργοποιήθηκε άμεσα η αεράμυνα. Ακολούθησαν συγκλονιστικές στιγμές καθώς φυγαδεύτηκαν τα μέλη της κυβερνητικής και δημοσιογραφικής αποστολής, τα οποία είναι καλά στην υγεία ενώ δεν τίθεται θέμα για την ασφάλειά τους. Κάτι που επιβεβαίωσαν και κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της αποστολής του».

«Ακούσαμε ξαφνικά τις σειρήνες να ηχούν, ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε πυραυλικό χτύπημα για το οποίο ακολούθησαν αντίμετρα, δυστυχώς υπάρχουν τρεις νεκροί», είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

Από την πλευρά της, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σχετικά με την επίθεση κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την ελληνική αποστολή, στην Οδησσό: «Αποστολή εξετελέσθη. Ο στόχος επλήγη».

Ειδικότερα, η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη υποστηρίζοντας ότι έπληξε μία βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων. «Χτυπήθηκε ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονταν για μάχη», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει «εξαπολύσει» περισσότερες από 880 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότερους από 170 πυραύλους στις υποδομές του λιμανιού της Οδησσού από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με Ουκρανό ανώτατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατακραυγή από τα διεθνή ΜΜΕ

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times ανέφεραν στον τίτλο: «Ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Παράλληλα, το διεθνές μέσο τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν το λιμάνι της Οδησσού χτυπήθηκε».

H Washington Post δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ρωσικός πύραυλος χτυπά κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό».

«Ένα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην πόλη της Οδησσού, όπου ο πρόεδρος συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η γαλλική Le Monde στις live εξελίξεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία έβαλε στον τίτλο την επίθεση στην Οδησσό.

«Η Ρωσία επιτίθεται στην πόλη της Οδησσού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN ανέφερε στον τίτλο δημοσιεύματος για το περιστατικό: «Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κοντά στον Ζελένσκι και την αποστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό».

Το CNN που επικαλείται πηγή, σημείωσε ότι «η αυτοκινητοπομπή των δύο ηγετών αισθάνθηκε τον αντίκτυπο του πλήγματος».

Το βρετανικό BBC μετέδωσε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στην Οδησσό καθώς ο Ζελένσκι συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ευρισκόμενος έξω από έναν ναό που έχει δεχθεί πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνες καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο όπου διεξαγόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτήριο της Φιλικής Εταιρείας.

Αναφορικά με τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «μας έκαναν μία ξενάγηση στο λιμάνι. Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητα, ακούσαμε μία μεγάλη έκρηξη. Για εμάς, είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Σχετικές ειδήσεις