ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδησσός: Οι στιγμές τρόμου για την ελληνική αποστολή μετά το ρωσικό πυραυλικό «χτύπημα»

Οδησσός: Οι στιγμές τρόμου για την ελληνική αποστολή μετά το ρωσικό πυραυλικό «χτύπημα»

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί (06/03) στην Οδησσό, έπειτα από επίθεση κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μερικά λεπτά πριν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με απόλυτη παραστατικότητα περιέγραψε τη θλιβερή πραγματικότητα του πολέμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από την Οδησσό της πολύπαθης Ουκρανίας, η οποία «σφυροκοπείται» τις τελευταίες εβδομάδες.

Αιτία ήταν η επίθεση σε κοντινή απόσταση από ρωσικό πύραυλο με στόχο την αποστολή του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενόσω η ελληνική αντιπροσωπεία βρισκόταν στο λιμάνι της Οδησσού.

Σχολιάζοντας το σοβαρό περιστατικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «μας έκαναν μία ξενάγηση στο λιμάνι. Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητα, ακούσαμε μία μεγάλη έκρηξη. Για εμάς, είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο.

Νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω, για τον οποίον όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έλθουν στην Ουκρανία. Διότι, είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα Μέσα ενημέρωσης ή τον Πρόεδρο (σ.σ. Βολοντίμιρ) Ζελένσκι με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και εντελώς διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

«Μας πήρε το ωστικό κύμα», περιγράφει μέλος της ελληνικής αποστολής

Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Οδησσό, περιγράφει τη στιγμή της επίθεσης, τονίζοντας πως «ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο βαν. Όταν ακούσαμε την έκρηξη, ένα μπουμ και είδαμε μαύρο καπνό. Με το ωστικό κύμα, καταλάβαμε πως είναι πολύ κοντά. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τις οικογένειές μας.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κρίθηκε πως για λόγους ασφαλείας πρέπει να δοθούν στις 17:00, στο Βουκουρέστι. Για να έχει ήδη αποχωρήσει από την περιοχή, καταρχάς οδικώς και μετά αεροπορικώς ο Πρωθυπουργός και στο μεταξύ, να έχει μετακινηθεί και ο κ. Ζελένσκι».

Δημοσιογράφος περιγράφει καρέ – καρέ τη στιγμή της επίθεσης

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Γεωργία Σκιτζή, τόνισε πως η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση άνω των 200 μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν η ελληνική αποστολή. «Η αγωνία και η ένταση ήταν μεγάλη εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, κινήθηκαν γρήγορα και ακολούθησαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Γρήγορα επιβιβασθήκαμε στα οχήματα, προκειμένου να είμαστε σε κίνηση».

Περιγράφοντας τα πρώτα λεπτά της επίθεσης, η δημοσιογράφος επεσήμανε ότι «κατά την ξενάγηση στο λιμάνι της Οδησσού, ξαφνικά ακούσθηκαν εκρήξεις και ένας δυνατός κρότος. Τότε, μάθαμε ότι ήταν η έκρηξη του βαλλιστικού πυραύλου.

Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή. Γρήγορα έσπευσε όλη η αποστολή στα αυτοκίνητα, ώστε να συνεχίσουμε στον επόμενο σταθμό. Όπως μας είπαν τέτοιες στιγμές είναι καλύτερο να είσαι σε κίνηση από το να είσαι σε ένα σταθερό σημείο. Στη συνέχεια, ο επόμενος σταθμός ήταν το διοικητήριο της Οδησσού. Η έκρηξη ήταν πολύ δυνατή. Ακολουθήσαμε όλα τα πρωτόκολλα και απομακρυνθήκαμε από το σημείο».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ευρισκόμενος έξω από έναν ναό που έχει δεχθεί πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνες καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο όπου διεξαγόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτήριο της Φιλικής Εταιρείας.

«Η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας με τον αγώνα της ανεξαρτησίας, την ελληνική επανάσταση», σημείωσε ακόμη.

Το «ευχαριστώ» Ζελένσκι σε Μητσοτάκη

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που βρήκε το θάρρος να έλθει εδώ και ευχαριστώ για τη στήριξη», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα, ενημέρωσα πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και πώς να προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις. Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drones. Πρέπει να προστατεύσυμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία, έχουμε δουλειά. Πρέπει να αυξήσουμε από κοινού την οικονομική μας δύναμη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», υποστήριξε ακόμη, ευχαριστώντας και τη διεθνή κοινότητα.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Οδησσό και τα μηνύματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφθεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας, ενώ, είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.



Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και της ομογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχισθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που τού είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την Αθήνα.

Σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ –στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και του Βίλνιους τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας– στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Σχετικές ειδήσεις