ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστερά: Μονομαχία στον… πράσινο ήλιο!

Εκλογές Κεντροαριστερά: Μονομαχία στον… πράσινο ήλιο!

Υπόθεση... ΠΑΣΟΚ θα είναι ο β' γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ποιοι στηρίζουν τη Φώφη και ποιοι τον Ανδρουλάκη – Ο κρίσιμος παράγοντας Χ που ενδέχεται να κρίνει το αποτέλεσμα

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για το νέο φορέα, αυτό της μεγάλης συμμετοχής στην κάλπη κατακτήθηκε. Και, μάλιστα, με το παραπάνω.

Περισσότεροι από 210.000 πολίτες έστειλαν μήνυμα ενότητας στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που είναι αλήθεια πως απαξιώθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και αναζήτησης πολιτικού βηματισμού, η Κεντροαριστερά δείχνει πως έχει σφυγμό και διεκδικεί χώρο και ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Πλέον, η ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή και σε μία…κούρσα, στην οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Επιτελικά στελέχη των δύο νικητών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, για πολλούς, εθεωρείτο αναμενόμενο, αφού ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων δείχνει να προέρχεται από τον χώρο τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Μάχη… χαρακωμάτων

Η εβδομάδα που θα διανύσουμε θα είναι αναμφίβολα ιστορική και θα δούμε συγκρούσεις που θα θυμίσουν εποχές του «ένδοξου» πολιτικού παρελθόντος. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, οι ζυμώσεις, τα μυστικά δείπνα και η διαμόρφωση… στρατοπέδων.

Η «ισχυρή» γυναίκα του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα. Τα ποσοστά που κατέγραψε η Φώφη Γεννηματά στον πρώτο γύρο την καθιστούν το απόλυτο φαβορί ενώ υπενθυμίζουμε πως «φλέρταρε» ακόμα και με την επικράτηση από την πρώτη Κυριακή, με τα ποσοστά της να αγγίζουν κάποια στιγμή το 52%!

Στην κ. Γεννηματά αναγνωρίζεται πως κατάφερε να κρατήσει όρθιο το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες εποχές και καταστάσεις, διατήρησε σκληρή αντιπολιτευτική τακτική και έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση για ενέργειες και συμμαχίες που θα σημάνουν την επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά.

Ποιοι στηρίζουν όμως τη Φώφη;

Η κόρη του σπουδαίου πολιτικού, Γιώργου Γεννηματά, εκφράζει την τάση του σοσιαλιστικού, λαϊκού ΠΑΣΟΚ… ή με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μαζί της έχει τους «συντρόφους» εκείνης της εποχής. Υπουργούς και βουλευτές που θήτευσαν δίπλα στον Ανδρέα, στελέχη που «μεγαλούργησαν» μαζί με τον πατέρα της.

Τη Φώφη στηρίζει επίσης και η τάση του λεγόμενου «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει συμπάθειες και με τα «ορφανά» του Γιώργου Παπανδρέου.

Η κ. Γεννηματά είναι προφανές πως μπαίνει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με αέρα νικητή. Ωστόσο, μέχρι την Κυριακή θα συμβούν πολλά…

Ποιοι «βάζουν πλάτη» για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς», μπήκε στη μάχη ως αουτσάιντερ και κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση άνετα… με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων από τον τρίτο Γιώργο Καμίνη.

Πολλοί έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν «Μητσοτάκη της Κεντροαριστεράς» θυμίζοντας την ανατροπή που είχε κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Ο Κρητικός πολιτικός δηλώνει πως θα δώσει τη «μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας», ενώ ευελπιστεί ότι θα εκφράσει «όλο τον χώρο των μεταρρυθμιστών της Κεντροαριστεράς» στον β' γύρο. «Πολιτική αλλαγή και ανανέωση» θα είναι το μήνυμα Ανδρουλάκη ενόψει του β' γύρου.

Αν κάποιος ακούσει προσεχτικά τις δηλώσεις του νεαρού ευρωβουλευτή θα καταλάβει και το τι πρεσβεύει. Πολιτικό παιδί του Κώστα Σημίτη, έχει την απόλυτη στήριξη του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, ενώ χαίρει της εμπιστοσύνης και του «βενιζελικού» μπλοκ.

Ο κρίσιμος παράγοντας «Χ» που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εκλογική μάχη θα είναι η νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά έχει μαζί της ένα μεγάλο ποσοστό των νεολαίων ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει «συντρόφους» στα φοιτητικά έδρανα που θα δώσουν μάχη για να τον δουν στον προεδρικό θώκο της Κεντροαριστεράς.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι χαμένοι του α’ γύρου και η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι οπαδοί τους. Αν οι ψηφοφόροι ιδίως του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη δεν προσέλθουν να ψηφίσουν, θα δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές πως τις επόμενες ημέρες «παιχτούν» πολλά που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία και το μέλλον του χώρου.

Σημαντικός σταθμός για την αναμέτρηση των δύο θα είναι το debate που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη.

Σχετικές ειδήσεις