ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Δεν συνεδριάζουν οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ μέχρι 31/3

Κοροναϊός: Δεν συνεδριάζουν οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ μέχρι 31/3
INTIME NEWS

Δεν θα εξετάζονται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, οι αιτήσεις παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Την αναστολή της λειτουργίας των ΚΕΠΑ είχε ζητήσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς στις εν λόγω Επιτροπές προσέρχονται προς εξέταση ασθενείς που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δημιουργείται συνωστισμός λόγω του μεγάλου αριθμού των υποθέσεων που εξετάζονται κάθε φορά.

Στις περιπτώσεις λήξης (μέχρι τις 31/03/2020) του δικαιώματος σε παροχές λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων, παρατείνεται για τρεις μήνες η καταβολή της αναπηρικής παροχής. Η παράταση αυτή προστίθεται σε κάθε παράταση που προβλέπεται από άλλη διάταξη νόμου.

Η ρύθμιση εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται, λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται, μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.

Παράλληλα, παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα, όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο. Σε περίπτωση που, μετά την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και σύμφωνα με τις σχετικώς εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών, τα ποσά που καταβλήθηκαν σε αυτούς αχρεωστήτως, κατ’ εφαρμογή του παρόντος, επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι διατάξεις του παρόντος δεν κωλύουν τη διακοπή καταβολής παροχών αναπηρίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παράτασης χορήγησής τους, όταν η διακοπή αυτή πραγματοποιείται για οποιονδήποτε άλλον, πλην του είδους και του ποσοστού αναπηρίας, νόμιμο λόγο.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να παραταθούν οι παραπάνω προθεσμίες.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Στον εισαγγελέα όσοι παραβιάζουν τα μέτρα εξάπλωσης του ιού – Τι λέει ο Άρειος Πάγος

Κοροναϊός: Πότε κάνω το τεστ, πού γίνεται, πόσο κοστίζει

Κοροναϊός: Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις